Μετά από πολύμηνες και δύσκολες διαπραγματεύσεις καταλήξαμε σε μια σημαντική απόφαση στο Eurogroup, πετυχαίνοντας το σύνολο σχεδόν των σημαντικών στόχων μας, είπε o υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι τίποτα δεν ήταν δεδομένο και ότι πολλές φορές φοβήθηκε για την έκβαση της συνεδρίασης.

Κάποια στιγμή που κινδύνεψαν να χαθούν όλα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Γιούνκερ σηκώθηκε και απείλησε ότι δεν θα φύγει κανείς εάν δεν υπάρξει απόφαση, αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Θα έρθουν στην Ελλάδα 43,7 δισ. ευρώ τόνισε ο υπουργός, τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία της απόφασης, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος αυτών θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία μέσω και της εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Όπως είπε η εξόφληση θα γίνει σε δύο φάσεις τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο (Πέμπτη) θα παρουσιαστεί το σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το τέλος της δραχμικής αβεβαιότητας θα φέρει επενδύσεις, επιστροφή καταθέσεων και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης εκτίμησε ο υπουργός και αυτά θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην ύφεση που συνεπάγονται τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ψηφίστηκαν. Αν αυτά δεν γίνουν, δεν υπάρχει plan B απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε – κάτι που έκανε και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς το λαό μετά το Eurogroup – ότι δεν θα γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα μέσα στο 2013.

Ο κ. Στουρνάρας έδωσε έμφαση στις αποφάσεις και στις παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν στο Εurogroup για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Στην επισήμανση ότι αν αναλάμβαναν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας οι ευρωμηχανισμοί το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η πρόταση να γίνει κεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω ESM ή του EFSF προς το παρόν δεν βρίσκει ευήκοα ώτα για καμία χώρα.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ο υπουργός επανάλαβε τον εθελοντικό χαρακτήρα του προγράμματος, αλλά τόνισε ότι «σαφώς αναμένουμε συμμετοχή των ελληνικών και ξένων τραπεζών».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι με την τιμή που προτείνεται για την επαναγορά οι τράπεζες θα έχουν όφελος.

Λιγότερο αυστηρός ήταν σε ότι αφορά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των Ταμείων λέγοντας ότι «δεν είναι καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία η συμμετοχή τους» και ότι το καθένα θα αποφασίσει μόνο του τι θα πράξει προσθέτοντας ότι δεδομένου ότι τα Ταμεία ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση είναι σαν να βγάζεις λεφτά από τη μία τσέπη και να τα βάζεις στην άλλη.

Η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων είναι πατριωτικό καθήκον τόνισε ο κ. Στουρνάρας στη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι.

Ερωτηθείς πάντως ειδικά για το πόσο εξαρτάται από την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς χρέους η υλοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα, άφησε να εννοηθεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να μην υλοποιηθεί η απόφαση είναι να μην την εγκρίνουν τα εθνικά κοινοβούλια.

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, είπε πάντα υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής.