«Δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει σήμερα στο βασικό της άρθρο η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφορικά με τις αποφάσεις του τελευταίου eurogroup και το ελληνικό χρέος.

«Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι ταλαντεύονται μεταξύ ανευθυνότητας και μικροψυχίας, έφτασε η ώρα να χαιρετίσουμε μια σωστή κίνηση. Διότι αυτό που συνέβη τη νύχτα της 26ης προς 27ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες είναι καλό τόσο για τους Έλληνες όσο και για την ευρωζώνη».
Το ζήτημα είναι λεπτό, συνεχίζει η εφημερίδα, διότι για να συμφωνηθεί η έκτακτη βοήθεια των 43,7 δισ. ευρώ από τους εταίρους και τους πιστωτές της Ελλάδας θα έπρεπε πρώτα να μειωθεί το ελληνικό χρέος «και ακόμα περισσότερο να αποφευχθεί μια παταγώδης πτώχευσή της στο μέλλον που θα έθετε σε κίνδυνο διάσπασης ολόκληρη την ευρωζώνη».
Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στην επιμονή του ΔΝΤ για περιορισμό του ελληνικού χρέους κάτω από το 120% του ΑΕΠ, καθώς με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι χθες το χρέος θα άγγιζε «το αδιανόητο και μη εξυπηρετήσιμο επίπεδο του 190%». Όμως η διαφωνία με το ΔΝΤ δεν βρισκόταν μόνο στο ζήτημα του «κουρέματος του χρέους (…) αλλά και στους τρόπους μείωσης που συζητούνταν επί εβδομάδες χωρίς επιτυχή κατάληξη».
Τελικά δεν υιοθετήθηκε η πρόταση του ΔΝΤ για διαγραφή μέρους του χρέους που κατείχε ο επίσημος τομέας (οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες), αλλά «ένα έξυπνο μαστόρεμα που διασφαλίζει την επίτευξη του στόχου μείωσης και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών». «Ένα μαστόρεμα σωτήριο για τους Ελληνες που το αξίζουν καθώς έχουν διανύσει με πόνο μέρος του δρόμου» σημειώνει χαρακτηριστικά η Monde.