Στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις αποκρατικοποιήσεις, αρχής γενομένης από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ, ενώ το ίδιο θα επιδιωχθεί με τους διαγωνισμούς για τα Κρατικά Λαχεία, τις ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ και το Ελληνικό.

Αν και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για τον ΟΠΑΠ ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, τελικά κρίθηκε σκόπιμο να συγκληθεί την Τετάρτη έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκριθούν οι υποψήφιοι επενδυτές που περνούν στην επόμενη φάση.

Το Ταμείο σπεύδει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα από τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα ώστε να κερδίσει χρόνο στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες μαζί με την ανάπτυξη αποτελούν πλέον το βασικό ζητούμενο· δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογη επίσπευση δρομολογείται για όλους τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ανακηρυχθεί πλειοδότης στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία.

Τρεις κοινοπραξίες έχουν απομείνει στην τελική φάση του διαγωνισμού που αφορά την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επί της αποκλειστικής παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για 12 έτη.

Πρόκειται για την Osterreichische Lotterien Gesellschaft (Αυστρία), τη σύμπραξη των εταιρειών Sisal (Ιταλία) – Damco Energy και Damlot, καθώς και την κοινοπραξία των εταιρειών OPAP Investment – Lottomatica Giochi e Partecipazioni (Ιταλία) – Intralot Lotteries Ltd και Scientific Games Global Gaming (ΗΠΑ).

Επίσης, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί ποιοι από τους πέντε υποψήφιους μνηστήρες για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ που έχουν απομείνει στον διαγωνισμό περνούν στην επόμενη φάση, της κατάθεσης δηλαδή δεσμευτικών προσφορών.

Πρόκειται για τις ρωσικές Gazprom και Negusneft, την αζερική Socar, την κοινή εταιρεία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη M&M Gas και την κοινοπραξία που αποτελείται από τον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και το τσεχικό fund PPF.

Οκτώ επενδυτές και κοινοπραξίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.

Πρόκειται για την BC Partners (Βρετανία), την Emma Delta (fund συμφερόντων του Jiri Smejc ο οποίος είναι ανώτατο στέλεχος της τσεχικής PPF και του Δ. Μελισσανίδη), την κοινοπραξία Gausemann (Γερμανία) – Playtech (Ισραήλ) – Helvason, την κοινοπραξία Intralot Holdings Luxemburg – Intralot Investments, την Primrose Treaure LTD (θυγατρική του κινεζικού fund Fosun International που στην Ελλάδα συνεργάζεται ήδη με τα Folli Follie), τη Third Point LLC (αμερικανικό fund), την TPG Capital (αμερικανικό fund) και την Triple Five World Group Properties Ltd (Καναδάς).

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι τέσσερις επενδυτές που διεκδικούν το Ελληνικό υπογράφουν τη συμφωνία εμπιστευτικότητας και παίρνουν τα τεύχη δημοπράτησης ώστε στο πρώτο τρίμηνο του 2013 να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές.

Πρόκειται για τις Qatari Diar Real Estate Investment (Κατάρ), τη London & Regional Properties (Βρετανία), την Elbit (Ισραήλ) και την ελληνική Lamda Development.

Τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για την επόμενη φάση έχουν εγκριθεί και οι τέσσερις επενδυτές, αφού πρώτα υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας με το Ταμείο, θα έρθουν σε επαφή με την Ελληνικό ΑΕ για να συζητήσουν τα δικά τους σχέδια σχετικά με την ανάπτυξη της έκτασης.