Τις «τρύπες» που θα κλείσει η δόση των 34,4 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα μετά το Eurogroup της Δευτέρας, αναδεικνύει σε ανάλυσή της η Eurobank.
Σύμφωνα με την Τράπεζα, σε πρώτη φάση μετά την 13η Δεκεμβρίου 2012 –με δεδομένη την έγκριση του προγράμματος από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωζώνης –θα εκταμιευθούν 34,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 23,8 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ τα υπόλοιπα 10,6 δισ. θα καλύψουν δημοσιονομικές ανάγκες.
Οι τελευταίες περιλαμβάνουν:
·την αποπληρωμή μηνιαίων εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν για την εξόφληση του ομολόγου που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ (14 Δεκεμβρίου 2012).
·την αποπληρωμή ενός ομολόγου ύψους 0,25 δισ. που δεν συμμετείχε στο PSI (21 Δεκεμβρίου 2012).
·την χρηματοδότηση πρωτογενούς ελλείμματος 2012 (5.3 δισ. σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2013)
·την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου. Με δεδομένες τις παραπάνω αποπληρωμές μόνο 1,9 δισ. απομένουν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Το συγκεκριμένο ποσό απέχει σημαντικά από τη δαπάνη για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του 2012 (3,5 δισ.) που είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2013.
Τα υπολειπόμενα 9,3 δισ. (από την δόση των 43.7 δισ.) θα καταβληθούν τμηματικά στο πρώτο τρίμηνο του 2013 με δεδομένη την υλοποίηση μιας σειράς κομβικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η Eurobank υπενθυμίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα περιλαμβάνουν:
α) το νέο φορολογικό νομοσχέδιο,
β) το σχέδιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου,
γ) την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών,
δ) το σχέδίο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ και
ε) τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων.