Στο καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας κάτω από το οποίο λειτουργούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Ι. Ρέτσος, χαρτογραφώντας τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων – Μελών της ΠΟΞ, στο πλαίσιο της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου, κυρίως του ΕΟΤ, λέγοντας ότι πρόκειται ζήτημα υψίστης σημασίας για τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς και της δυναμικής αντιμετώπισης της παραοικονομίας, αφού τα παράνομα τουριστικά καταλύματα απομυζούν αυτά που λειτουργούν νόμιμα.

Σε ό,τι αφορά την εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης με το θέρμανσης, σημείωσε ότι αυξάνει κατά 40% τουλάχιστον το ενεργειακό κόστος για πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, μέσα σε λίγους μόλις μήνες και μάλιστα χωρίς να προσφέρεται εναλλακτική λύση, εν μέσω κατάρρευσης της εσωτερικής αγοράς. «Αυτόν τον χειμώνα η κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού κλιμακώνεται περαιτέρω, οδηγώντας σε πραγματικό μαρασμό ημιορεινούς και χειμερινούς προορισμούς μας», είπε ο κ. Ρέτσος.
Επίσης εστίασε στο υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς οι ρυθμίσεις που θα προβλεφθούν σε αυτό θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον ξενοδοχειακό κλάδο, με αιχμή τον επαναπροσδιορισμό τηςφορολόγησης των τουριστικών ακινήτων, που μπορεί να επιφέρει ακόμη και το κλείσιμο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Σε δράσεις που δρομολογούνται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στον τουρισμό, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη στην τοποθέτησή της. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται νομοσχέδιο που θα καλύπτει νομικά και θεσμικά κενά και θα διευθετεί θεσμικές εκκρεμότητες, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, νομοσχέδιο για τον Θαλάσσιο Τουρισμό, που ολοκληρώνεται και προωθείται από κοινού με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με έμφαση στον τομέα της κρουαζιέρας, καθώς και το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, η σύνταξη του οποίου έχει ολοκληρωθεί σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και θα παρουσιαστεί σύντομα.
Αναφερόμενη στη γραφειοκρατία, η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε τον περιορισμό με περικοπή του χρόνου αδειοδότησης και υλοποίησης επενδύσεων από τέσσερα χρόνια σε ενάμιση έτος, ενώ σημείωσε ότι θα βρεθεί λύση για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Παράλληλα πρόσθεσε ότι συγκροτήθηκε νέα Επιτροπή Ιαματικού Τουρισμού για την αδειοδότηση και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ιαματικών πηγών, καθώς και τη διανομή και διαχείριση των θεραπευτικών υδάτων, ενώ προωθείται νέα δράση για τον εκσυγχρονισμό μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μέχρι την επόμενη περίοδο, καθώς και απλούστευση των διαδικασιών χωροθέτησης τουριστικών λιμένων.

Χαρακτήρισε επίσης «κομβική» τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Α. Ανδρεάδη και επισήμανε ότι δρομολογήθηκαν διαδικασίες για θέματα όπως η εξεύρεση πρόσθετων πόρων για προβολή του ελληνικού τουρισμού και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την υπό σύσταση εταιρεία «Marketing Greece».

Στην «κλειστή» συνεδρίαση του Συμβουλίου Προέδρων της ΠΟΞ, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι από τις Ενώσεις Ξενοδόχων μελών της Ομοσπονδίας από όλη την Ελλάδα, συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τα μέλη των Ξενοδοχειακών Ενώσεων, εθνικού και τοπικού χαρακτήρα και εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους.