Σε μία δύσκολη, όπως παραδέχτηκαν, συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατέληξαν τα μέλη του Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έπειτα από διαβουλεύσεις σχεδόν 14 ωρών.

Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ.

Το περίγραμμα της πολιτικής συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ και οι όροι για την εκταμίευση του συνολικού ποσού των 43,7 δισ. ευρώ από την πλευρά της ευρωζώνης περιλαμβάνονται στη δισέλιδη ανακοίνωση του Eurogroup-εκδόθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 27 Νοεμβρίου 2012- η οποία προαναγγέλλει την τελική απόφαση ως τις 13 Δεκεμβρίου,μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία τηςεπαναγοράςχρέους που αρχίζει άμεσα από την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύεται να εισηγηθεί την εκταμίευση της δόσης προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤεπίσης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαναγοράς χρέους.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για επαναγορά 10 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ ωστόσο λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν.

Παράλληλα τα μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση του χρέους εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.


Τα βασικά σημεία της πολιτικής συμφωνίας έχουν ως εξής:
Η δόση των 43,7 δισ. ευρώ
Το Eurogroup «αναμένει ότι θα είναι σε θέση να αποφασίσει» για την εκταμίευση του πρώτου τμήματος (δηλαδή 34,4 δισ. ευρώ) της δόσης των συνολικά 43,7 δισ. ευρώ ως τις 13 Δεκεμβρίου μετά από την αξιολόγηση της διαδικασίας επαναγοράς χρέους που θα εκτελεσθεί από την Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει άμεσα η διαδικασία επαναγοράςαπό την Ελλάδα και παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών (όπου απαιτείται) για την έγκριση της εκταμίευσης των 43,7 δισ. ευρώ από τοΕυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(EFSF).

Το Δεκέμβριο θα δοθούν 34,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 23,8 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενώ ποσό 10,6 δισ. ευρώ θα δοθεί για τη χρηματοδότηση του Προϋπολογισμού.

Η εκταμίευση του υπόλοιπου των 9,3 δισ. ευρώ θα δοθεί σε τρεις μικρότερες δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2013 και συνδέεται με την εφαρμογή «ορόσημων του Μνημονίου» που θα συμφωνηθούν με την τρόικα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της «συμφωνημένης φορολογικής μεταρρύθμισης» ως τον Ιανουάριο.
Εγκρίνεται και επισήμως η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% τουΑΕΠαπό το 2014 στο 2016.
Το Eurogroup δεσμεύεται να παρέχει επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα και μετά από το 2016 μέχρις ότου η χώρα επιστρέψει στις αγορές.
Η μείωση του χρέους
Στόχος είναι η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Το 2016, στο τέλος του προγράμματος στο175% τουΑΕΠ, το 2020 στο 124% τουΑΕΠκαι το 2022 κάτω από 110% τουΑΕΠ.
H Ελλάδα θα προβεί σε επαναγορά διαφόρων κατηγοριών χρέους σε τιμές χαμηλότερες απόν αυτές που διαμορφώθηκαν κατά το κλείσιμο της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου. Στόχος κατά πληροφορίες είναι η μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ.
Σε συνδυασμό με αυτή την ενέργεια και εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν τα παρακάτω με σκοπό τη συνολική μείωση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ:
.Μείωση επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων του πρώτου προγράμματος βοήθειας(Greek Loan Facility). Εξαιρούνται οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα για όσο παραμένουν σε αυτό.
· Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που καταβάλλεται από την Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF.
· Επιμήκυνση της ωρίμανσης τόσο των διμερών δανείων (του πρώτου Μνημονίου) όσο και των δανείων του EFSF κατά 15 έτη και αναβολή-μετάθεση της πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF κατά 10 έτη.
· Δέσμευση τωνκρατώνμελών της ευρωζώνης να καταθέσουν στον Ειδικό Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ποσό που ισοδυναμεί τα κέρδη που αντιστοιχούν στις εθνικές τους τράπεζες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Securities Market Programme –SMP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πληροφορίες τοποθετούν το ποσό στα 11 δισ. ευρώ.
Διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν ότι οι παραπάνωπρωτοβουλίες θα εκτελεστούν σε φάσεις και «εξαρτώνται από την ισχυρή εφαρμογή από τη χώρα των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο του προγράμματος καθώς και μετά (σ.σ.: μετάτο 2016), κατά την περίοδο παρακολούθησης».
Στο ανακοινωθέν γίνεται επίσης λόγος και για το ενδεχόμενο η νέας μείωσης της συγχρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ προς όφελος της Ελλάδας.
Ρήτρες και Ειδικός Λογαριασμός
ToEurogroupεκφράζει ικανοποίηση για την υιοθέτηση νέων εργαλείων για την εφαρμογή του προγράμματος από την πλευρά της Ελλάδας. Αναφέρεται στους «μηχανισμούς διόρθωσης» αποκλίσεων στα δημοσιονομικά και στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων (εννοεί τη ρήτρα περικοπών στον Προϋπολογισμό αν καθυστερήσουν για 2 τρίμηνα οι συμφωνημένες ενέργειες) και στους ισχυρότερους κανόνες παρακολούθησης του Προϋπολογισμού.
Σημειώνεται επίσης η ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η Ελλάδα θα εισφέρει σε αυτόν όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα, και το 30% τυχόν επιπλέον πλεονασμάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση του χρέους.

Δηλώσεις Σαμαρά

Για μια καινούργια ημέρα που ξημερώνει για όλους τους Έλληνες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο οποίο αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης και παρεμβάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες», δήλωσε.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Δηλώσεις Λαγκάρντ και ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων

Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυρία Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Η απόφαση θα περιορίσει αναμφίβολα την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Για την ευρωζώνη, ήταν ένα πραγματικό τεστ της αξιοπιστίας μας, της ικανότητάς μας να λάβουμε αποφάσεις για τα δυσκολότερα θέματα», δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

«Τα προβλήματα παραμένουν πολύ σημαντικά, σοβαρά, αλλά δώσαμε προοπτική στην ευρωζώνη και ελπίδα στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Εχουμε ένα αποτέλεσμα, μπορούμε να το παρουσιάσουμε στο Κοινοβούλιό μας για να αποφασίσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκτός από τη Γερμανία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν την έγκριση του Κοινοβουλίου τους. Για το Βερολίνο, ο στόχος είναι να λάβει το πράσινο φως της Κάτω Βουλής, «το αργότερο την Παρασκευή».

Το θρίλερ της συνεδρίασης

Πληροφορίες που διέρευσαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα από συνεργάτες υπουργών που συμμετέχουν στη συνεδρίαση ανέφεραν ότι παρά τα προβλήματα που υπήρχαν δεν είχε αποκλειστεί η επίτευξη μιας συμφωνίας.

Νωρίτερα η κυρία Λαγκάρντ επιμένει για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ (ήτοι 40 δισ. ευρώ).

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ότι από εδώ θα φύγουμε μόνο με λύση»

Οι εργασίες του Eurogroup

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης εν μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων για τη στάση των εταίρων αλλά και κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα ληφθεί τελικώς απόφαση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. «Είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα τελειώνουμε», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Λίγο πριν τις 6, διεκόπη η συνεδρίαση για να ξεκινήσουν διμερείς επαφές ενώ συνεχίστηκε εν νέου λίγο πριν τις 8μμ.

Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση κοινά αποδεκτή έφτασε στη Σύνοδο κ. Ι. Στουρνάρας. «Ελπίζω να βρεθεί λύση. Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της» είπε ο ο υπουργός Οικονομικών. Πιο συγκρατημένη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε φθάνοντας ότι «πρέπει να βρεθεί μία λύση αξιόπιστη για την Ελλάδα».

Αισιόδοξος για λύση εμφανίστηκε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος είπε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα. «Εχουμε φτάσει ουσιαστικά σε συμφωνία, μένουν μόνο μερικά εκατοστά από τον… τερματισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση.

«Αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που υπάρχει ήδη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν και πάλι όλα από μηδενική βάση», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

Ο επίτροπος Οικονομίας Oλι Ρεν προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.


«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ’ αυτήν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Εμμένει το Βερολίνο

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου για το θέμα του νέου κουρέματος, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Γερμανία απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία για τις διασώσεις. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα συζητήσουν το ενδεχόμενο κουρέματος στο Eurogroup.

Ανάλογη δήλωσε έκανε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Έχει καταστεί σαφές. Δεν είναι στο τραπέζι (το κούρεμα). Όλα τα άλλα είναι απλά φημολογίες», ο κ. Κονστάνσιο.

Διάψευση για μήνυμα Σαμαρά προς το Eurogroup

Σε ανακοίνωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαψεύδει, «φήμες» περί δήθεν μηνύματος του Πρωθυπουργού στο Eurogroup, αναφέροντας τα εξής:

«Πολλοί καλοθελητές βάζουν στο στόμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών λόγια που δεν έχουν ποτέ ειπωθεί. Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες πρέπει ο καθένας να προσέχει τι λέει και τι γράφει»