Εκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου που κράτησε τρεις ώρες και ολοκληρώθηκε ένα λεπτό πριν τις οκτώ το βράδυ το Euroworking Group, σε επίπεδο της ομάδας εργασίας, που αναβαθμίστηκε στη συνέχεια σε Eurogroup προκειμένου να προσδιοριστεί το επίπεδο των διαφορών μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου καθώς και οι δυνατότητες προσέγγισης για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν όλες οι προταθείσες λύσεις καθώς και το κόστος που θα έχει από κάθε μία, η κάθε χώρα της Ευρωζώνης.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος για τη Δευτέρα δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της ότι «αν δεν είμασταν κοντά σε απόφαση, θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα».

Στο μεταξύ στην Ευρωζώνη πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) τη Δευτέρα.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται – αν και τηρεί χαμηλούς τόνους – συγκρατημένα αισιόδοξος για τη λύση, έστω την ύστατη στιγμή, και μια σημαντική ένδειξη για τις πιθανές λύσεις που εξετάζονται για το ελληνικό πρόβλημα αναμένεται να δώσει η έκτακτη συνεδρίαση των υπηρεσιακών παραγόντων του Euroworking Group.

Το αρνητικό σημείο, στο οποίο στέκονται και αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι οι πιστωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να καταλήξουν σε μία οριστική λύση σε σχέση με την μακροπρόθεσμη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Πρωθυπουργός είχε πλήθος συναντήσεων με ομολόγους του στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα και ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου. Μάλιστα προτίμησε να παραμείνει στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, ποροκειμένου να συνεχίσει τις επαφές του, έστω και τηλεφωνικά.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν, σύμφωνα με συνεργάτες του, η επικοινωνία που είχε, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, όσο και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να υπάρξει «κατανόηση» από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και να μην υπάρξει νέα αναβολή στη θετική απόφαση για την Ελλάδα, στο Eurogroup.

Η αισιοδοξία του κ. Σαμαρά για συμφωνία μεθαύριο ενισχύθηκε και από τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ η οποία τόνισε ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και ήρθε η δική μας ώρα να δράσουμε».

Με βάση τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός η κυβέρνηση εκτιμά ότι τη Δευτέρα θα εγκριθεί η εκταμίευση σε πρώτη φάση των 31,5 δισ. ευρώ και σε δεύτερη φάση το ποσό των 12,5 δισ. ευρώ.