Κύμα λουκέτων, απολύσεων και μειώσεων μισθών, προκαλεί η παρόξυνση της οικονομικής κρίσης, σε μία περίοδο που άλλοτε ήταν η πιο «ζεστή» από πλευράς ζήτησης στην αγορά.

Η αρχή έγινε από την Citibank, η οποία εφαρμόζοντας την δεύτερη φάση του περιορισμού των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα προχώρησε στο κλείσιμο 16 καταστημάτων, τα οποία λειτουργούσαν στην επαρχία και στην απόλυση 170 εργαζομένων της. Έτσι πλέον διαθέτει 20 καταστήματα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.

Σε σχετική ανακοίνωση της επισημαίνει ότι «με δεδομένο το σημερινό επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, που απαιτεί προσαρμοστικότητα, ευελιξία και αποφασιστικούς χειρισμούς, η Citi Ελλάδας προχωρά σε εκλογίκευση του μεγέθους του δικτύου καταστημάτων της, διατηρώντας 21 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Και σχετικά με τους εργαζομένους της που απασχολούνταν σ΄αυτά τα καταστήματα, σημειώνει ότι «η Citi Ελλάδας στηρίζει τους εργαζομένους των οποίων η θέση καταργείται ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, μέσω ενός συνολικού προγράμματος που δεν περιορίζεται στο χρηματικό σκέλος, αλλά περιλαμβάνει χρονική επέκταση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και επιπλέον συμβουλευτικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαχειριστούν αυτή τη σημαντική αλλαγή στη ζωή τους. Παράλληλα η τράπεζα ενισχύει και αναπτύσσει την παρουσία της στους τομείς των επενδυτικών και καταθετικών προϊόντων και πιστωτικών καρτών και επενδύει σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής που διασφαλίζουν για τους πελάτες της άμεση πρόσβαση σε λογαριασμούς και δυνατότητα συναλλαγών ανά πάσα στιγμή».

Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ότι η αλυσίδα καφέ Costa Coffee,που ανήκουν στον επιχειρηματία κ. Άρη Βωβό έκλεισε τα δέκα καταστήματα που διαθέτει στην αγορά και σύντομα αναμένεται η απόφαση για το οριστικό λουκέτο. Η εταιρεία The Greek Coffee Company A.E.του κ. Βωβού άρχισε να λειτουργεί από το 2007.

Ακολούθως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) «η εργοδοσία της Forthnet επέβαλλε μειώσεις έως και 35% από αυτόν τον μήνα. Όλο το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε απολύσεις συναδέλφων και τώρα περνά σε εξίσωση μισθών προς τα κάτω, εφαρμόζει τα νέα μισθολόγια».

Εν τω μεταξύ σε μειώσεις μισθών προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας Housemarket AE, στην οποία ανήκουν τα καταστήματα ΙΚΕΑ. Όπως έγινε γνωστό οι εργαζόμενοι στο IKEA του Κηφισού μαζί με το ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα, διαμαρτυρόμενοι για τις μειώσεις μισθών. Το αποτέλεσμα των διαμαρτυριών ήταν η διακοπή λειτουργίας του καταστήματος. Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΕΑ ισχυρίζονται ότι είχαν ενημερωθεί από τη διοίκηση για μείωση αποδοχών κατά 8% ενώ τελικά ανέρχεται στο 11%. Επίσης, προσθέτουν ότι το ΙΚΕΑ τώρα έχει λιγότερους ανταγωνιστές, καθώς η SATO και η Neoset έχουν καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της η διοίκηση της εταιρείας Housemarket AE, στην οποία ανήκουν τα ΙΚΕΑ επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι «η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης άγγιξε και τον δικό μας όμιλο, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν για πρώτη φορά ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα» ωστόσο «καταφέραμε να διατηρήσουμε και τις θέσεις εργασίας και μέχρι σήμερα τις αμοιβές στα ίδια επίπεδα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μας». Αλλά «οι εξελίξεις ήταν και συνεχίζουν να είναι ραγδαίες και κλαδικές συμβάσεις δεν έχουν πια ισχύ». Παρ΄όλα αυτά η εταιρεία σχεδίασε «μια πολιτική αμοιβών κοινή για όλους τους εργαζομένους που μέχρι σήμερα αμείβονταν με κλαδική σύμβαση». Έτσι «οι μειώσεις δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 8,5% και δεν υπερβαίνουν το 11% για κανέναν εργαζόμενο. Ας σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2012 πραγματοποιήθηκαν μειώσεις κατά μέσο όρο 13% σε στελέχη της εταιρίας, που εξαιρούνται από τις νέες διευθετήσεις».

Ειδικότερα αναφέρει η διοίκηση της Housemarket AE μεριμνήσαμε ώστε να δώσουμε κατώτατο μισθό για νέες προσλήψεις, 30% πάνω από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση, να μη γίνουν διαφοροποιήσεις στην αμοιβή των νέων κάτω των 25 ετών, να δοθεί στους χαμηλόμισθους για κάθε 5ετία εργασιακής εμπειρίας στην ειδικότητα τους διορθωτική αύξηση 5%, να μην επηρεαστούν όσες και όσοι θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 2 έτη, να μην επηρεαστούν όσοι είχαν μείωση μισθού τον Φεβρουάριο του 2012, να μην μειωθεί το Δώρο Χριστουγέννων για το 2012, να διατηρηθούν όλα τα κοινωνικά βοηθήματα (επιδόματα μετακίνησης, φαγητού κλπ)».

Και τονίζει πως «η μια και μόνη αλήθεια είναι ότι στην προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, υιοθετούμε την καλύτερη και όχι τη χειρότερη λύση, προς όφελος των εργαζομένων». Καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η Hοusemarket Α.Ε. (ΙΚΕΑ) είναι εταιρία αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και απασχολεί πάνω από 1600 συνανθρώπους μας, περισσότερους από 3000 μαζί με τους συνεργαζόμενους. Ήταν και παραμένει μια επένδυση από Ελληνες, στην Ελλάδα με χιλιάδες μετόχους».