Μία μέρα πριν από το αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρωζώνης Eurogroup και μία μέρα μετά το χαρακτηρισμό της Γαλλίας ως την «βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης» από τον Economist, o οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία μονάδα από Aaa σε Aa1 διατηρώντας την προοπτική της γαλλικής οικονομίας ως «αρνητική» πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανή και περαιτέρω υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα,
όπως προειδοποιεί στην ανακοίνωσή του.

Η απόφαση της Moody’s για υποβάθμιση της Γαλλίας αποδίδεται από τον οίκο στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Γαλλίας καθώς κρίνει ώς ανεπαρκείς τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, στην επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών και στο ότι θεωρεί ότι η Γαλλία δεν θα διαθέτει ευελιξία σε ενδεχόμενο σοκ στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, η υποβάθμιση λειτουργεί ως κίνητρο για νέες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στο Παρίσι, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ απέδωσε την υποβάθμιση στην αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί να εισαγάγει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως η Γαλλία πρόκειται να μειώσει το έλλειμμα της κατά 3% κατά το επόμενο έτος. Ως προς αυτό τόνισε πως «η μείωση του ελλείμματος αποτελεί υπόσχεση αξιοπιστίας ενώ το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας θα τεθεί σε λειτουργία γρήγορα και δυναμικά», ενώ πρόσθεσε «τα γαλλικά κρατικά ομόλογα έχουν την καλύτερη αξιολόγηση στους κόλπους της ευρωζώνης».

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός τόνισε «Ο οίκος μας υποχρεώνει σ’ έναν έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και της ανταγωνιστικότητας μας, αλλά ανησυχεί και για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την ανεπάρκεια των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων».

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s είχε αφαιρέσει το ΑΑΑ από τη Γαλλία τον περασμένο Ιανουάριο ως αντίδραση στην επιδείνωση της πολιτικής, οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της ευρωζώνης.