Σε δύο συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες αποφασίζονται την Τρίτη τα πιο κρίσιμα ζητήματα για την ελληνική οικονομία: το πρωί, στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) αναμένεται ότι θα κλείσουν όλες οι «τεχνικές» εκκρεμότητες, ενώ στο νέο ραντεβού του Eurogroup σε επίπεδο Υπουργών (με συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ), που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένονται πολιτικές αποφάσεις για δόση και χρέος.

Στην πρωινή συνεδρίαση συμμετέχει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Πάνος Τσακλόγλου, ενώ το απόγευμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα κάτσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, έχοντας στις αποσκευές του τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τις οποίες η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι η Ελλάδα «δεν συζητάει καν» το αίτημα που υποβλήθηκε χθες από την τρόικα προς το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει δέσμευση για 20.000 απολύσεις το 2014 επιπλέον της συμφωνημένης διαθεσιμότητας 2.000 υπαλλήλων το 2012 και 25.000 το 2013.
Δόση με πολιτική απόφαση
Το κύριο θέμα συζήτησης την Τρίτη στις Βρυξέλλες είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ. Για να φτάσουμε ως εκεί (το απόγευμα), το πρωί θα πρέπει να επιλυθούν όλα τα τεχνικά ζητήματα με κύριο αυτό που αφορά στα χαρακτηριστικά και στην έδρα του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους στον οποίο θα μπαίνουν οι δόσεις από τον EFSF αλλά και φορολογικά έσοδα, μόλις η Ελλάδα περάσει σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος.
Τηλεγράφημα του Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους των Βρυξελλών ανέφερε τη Δευτέρα ότι αναμένεται σήμερα Τρίτη πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της «τριπλής δόσης» των 44 δισ. ευρώ στις 5 Δεκεμβρίου. Το σενάριο προβλέπει ότι η Σύνοδος των Υπουργών θα αποφασίσει το βράδυ σε πολιτικό επίπεδο ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση και των τριών δόσεων που απομένουν για το 2012.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό περιλαμβάνει τη διενέργεια τελικού ελέγχου από την τρόικα στις 28 Νοεμβρίου για τη διακρίβωση της υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) από την πλευρά της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο θα ακολουθήσει στις 30 Νοεμβρίου η έγκριση του νέου πλαισίου βοήθειας προς τη χώρα μας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια (όπου απαιτείται), στις 3 Δεκεμβρίου θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το τυπικό πράσινο φως, στις 4 Δεκεμβρίου συλλογή υπογραφών, και, τέλος, εκταμίευση του ευρωπαϊκού τμήματος της δόσης από το EFSF την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου.
«Λάιτ» μείωση χρέους

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (συνοδεύεται στις Βρυξέλλες από τον επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν) θα ζητήσει «τελική λύση» για το ελληνικό χρέος όντας όμως έτοιμη να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο, τουλάχιστον ως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει στο στόχο της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, απορρίπτοντας την παράταση της προθεσμίας ως το 2022 που πρότειναν οι Ευρωπαίοι, αλλά ότι θα δεχθεί να διαπραγματευθεί πάνω στο ευέλικτο και «λάιτ» σχήμα μείωσης του χρέους που προτείνει η Ευρωπαϊκή πλευρά, χωρίς βαρύ «επίσημο» κούρεμα (OSI) αλλά με συνδυασμό ενεργειών: μετάθεση αποπληρωμής τόκων, «παραίτηση» της ΕΚΤ από κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά τίτλων, σχήμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.
Το αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία θα φανεί το βράδυ. Οι περισσότερες ενδείξεις συνηγορούν ότι στο τέλος θα υπάρξει, χωρίς να αποκλείεται ένα θρίλερ διαπραγματεύσεων ως τα ξημερώματα της Τετάρτης. Πάντως οι αισιόδοξοι επικαλούνται την πληροφορία που κυκλοφόρησε χθες στους διαδρόμους του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον περί ενδεχόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για την έγκριση της εκταμίευσης προς την Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου.