από metereologos.gr
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
 
 

Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια χορήγησης, η διαδικασία, η πληρωμή για την κατανάλωση του πετρελαίου και οι εξαιρέσεις
Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τις τελικές ρυθμίσεις για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στη δημοσιότητα και υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Μαυραγάνης.
Το επίδομα χορηγείται για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, για τα ακίνητα που  χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος, μεταξύ άλλων, οι εξής κατηγορίες φορολογουμένων:
- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
- Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΕΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης,  όπως αυτά δηλώνονται.
- Η επαγγελματική στέγη.

Τα εισοδήματα
Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς του άρθρου 29 του  Ν. 3986/2011, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, να ανέρχεται ως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.  
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση από τον αιτούντα κατά τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων απαιτείται υπεύθυνη δήλωση από τον αιτούντα κατά τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.
Ακίνητης περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων να μην υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα www.gsis.gr για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.  
Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης, το ονοματεπώνυμό του, ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και  το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας, η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, κτλ.

Σε 20 ημέρες
Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν το ΑΦΜ και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος της τελευταίας πενταετίας.
Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζών και εντός 20 ημερών από τη μεταγενέστερη των ημερομηνιών υποβολής της αίτησης του δικαιούχου.
To επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε καμιά είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Δημόσιο. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Δεν πιστεύουμε στην τύχη μας | 19/11/2012 11:52
  Βγαίνει ο Νοέμβρης και δεν έχουμε ανάψει! Ο καιρός κρατάει και με μια ζακέτα παραπάνω δεν υπάρχει πρόβλημα....
  cc
  απάντηση31
   
   
  μπορεί το κράτος μας να είναι ανέκδοτο... | 18/11/2012 22:03
  όμως τα υψηλά κόστη θέρμανσης...
  είναι πραγματικά...
  απάντηση70
   
   
  λίγο τσούξιμο | 18/11/2012 18:26
  ρε ραγιάδες οι τοκογλύφοι εταίροι έχουν προυπολογίσει 600 εκ. ευρώ από φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης.Αν δεν κάψετε πετρέλαιο για να μας πάρουν τους φόρους,τότε θα βάλουν έξτρα φόρο στο γάλα,στο νερό η όπου άλλο σκεφτούν.Άρα άδικα κινδυνεύετε να πάθετε πνευμονία,έτσι και αλλιώς αυτά θα τα πληρώσετε κορόιδα.Χαλαρώστε και απολαύστε ,το πολύ πολύ να τσούξει λίγο.
  δημητρης
  απάντηση37
   
   
  Θα δοθεί όπως όλα τα άλλα σε τούτη τη χώρα ανέκδοτο! | 18/11/2012 17:04
  Στους αφισοκολλητές μας πρώτα, στα ρουσφέτια μας πρώτα, στους κολλητούς μας πρώτα, στα τσιράκια μας πρώτα, στους λαθραίους μας πρώτα, κι ό,τι περσσέψει και αν περισσέψει στους υπόλοιπους ιθαγενείς!
  Στο Μπουρδιστάν
  απάντηση56
   
   
  Απορία | 18/11/2012 15:28
  Και γιατι ενα ΙΧ των 2000cc θεωρειται τεκμηριο πλουτου ? Γιατι οχι ενα των 1800 cc που εχει την διπλασια αξια ? Γιατι οχι ενα 1400 cc που εχει την ιδια αξια ? Γιατι οχι ενα 1600 cc που εχει την ιδια αξια αλλα διπλασια εξοδα συντηρησης ? Γιατι οχι ενα 2000 cc δεκαετιας με τρεχουσα τιμη μερικες εκατονταδες ευρω και οχι ενα 1000 cc καινουργιο με αξια δεκα χιλιαδες ευρω . Να σου πω εγω . Γιατι ειναι καρναβάλια και μολις καταθεσουν πινακιδες χιλιαδες αγανακτισμενοι ιδιοκτητες και χασει το δημοσιο εκατομμυρια ευρω απο εσοδα θα καταλαβουν αλλα θα ειναι αργα .
  Ανώνυμος / η
  απάντηση241
   
   
  AXIA AKINHTHS PERIOUSIAS? | 18/11/2012 15:03
  Afou eftasan se orismenes perioches tis Attikis tis "antikeimenikes times" ton akiniton se ypsi pou den antapokrinontai sti simerini pragmatikotita, tora opoios katoikei se "akribi" periochi - as einai kai anergos - as pagosei!
  NEMESIS
  απάντηση123
   
-