Αρχίζει από την Παρασκευή την αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων η Εφορία προς όσους απέκρυψαν εισοδήματα, βγάζοντάς τα στο εξωτερικό. Συνολικά θα αποσταλούν 15.000 επιστολές για την τακτοποίηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων.

Σύμφωνα με τον Σκάι, κατά την εξέταση των εισοδημάτων των πολιτών αυτών και των καταθέσεών τους στο εξωτερικό διαπιστώθηκε διαφορά που φθάνει τα 5 δισ. ευρώ.

Οι 15.000 φορολογούμενοι καλούνται με την επιστολή να υποβάλουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Οι πολίτες αυτοί που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό αναμένεται να φορολογηθούν γι’ αυτά με τον ανώτατο συντελεστή 45%.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν να εισπράξουν περίπου 2 δισ. ευρώ.

Κλήσεις για την περίοδο 2009-2011

Στο θέμα αυτό αναφέρεται και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σε έγγραφο του το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ Γιώργου Βλάχου, Γιώργου Κοντογιάννη και Γιώργου Ορφανού καθώς και των ανεξάρτητων βουλευτών Νίκου Σταυρογιάννη, Γιώργου Κασαπίδη και Θεόδωρου Σολδάτου, σχετικής με τα «ονόματα των φοροφυγάδων που περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ».

Ο υφυπουργός λέει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επεξεργασίας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, των πληροφοριών που περιέχονται στις καταστάσεις εμβασμάτων 2009-2011, καθώς και των υποβληθεισών δηλώσεων εισοδήματος των συγκεκριμένων προσώπων, τα αποτελέσματα της οποίας θα καθορίσουν την περαιτέρω διαδικασία ελέγχου και σύντομα θα κληθούν όσοι δεν δικαιολογούν τα εμβάσματα με τα ποσά που δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις να δώσουν εξηγήσεις και εφόσον αυτές δεν δοθούν ή δεν είναι ικανοποιητικές θα καταλογισθούν οι αναλογούντες φόροι».

Ο κ. Μαυραγάνης αναφορικά με τις καταστάσεις Ελλήνων επενδυτών που φέρεται να έχουν πραγματοποιήσει αγορές ακινήτων στη Βρετανία, οι οποίες περιήλθαν στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενημερώνει ότι εστάλησαν για έλεγχο στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές Δ.Ο.Υ. όλες οι υποθέσεις που αφορούν τους αγοραστές εκείνους τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει τους βουλευτές ότι ζητήθηκε επίσημα και αρμοδίως η λίστα με τις καταστάσεις των εμβασμάτων 2009-2011.