Μέχρι το τέλος της χρονιάς μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα 850 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είπε ο ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας με την ΕΤΕπ, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρό της Ντάριο Σκαναπιέκο.

«Σήμερα ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν σε σχέση με τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μπορούμε να πούμε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα 850 εκ. ευρώ» δήλωσε ο υπουργός.

«Εχει πλέον τεθεί το πλαίσιο και μπορεί να ξεκινήσει τώρα μια αλυσιδωτή διαδικασία όπου θα εξετάζεται το κάθε ένα project ξεχωριστά, θα δεχόμαστε τα αιτήματά σας και θα προχωράμε στην εκταμίευση» επιβεβαίωσε ο Σκαναπιέκο.

Οι κλάδοι που θα ωφεληθούν είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (για τις οποίες τρέχουν δύο προγράμματα), ο κλάδος της ενέργειας και ο κλάδος των υποδομών.

Σε ό,τι αφορά τα κολλήματα που καθυστερούσαν τη συμφωνία με την ΕΤΕπ, η οποία δέχθηκε για αυτό επικρίσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως οι αρμόδιοι Επίτροποι της ΕΕ, «μια σειρά από τεχνικές δυσκολίες, που είχαν να κάνουν με τους όρους των δανείων. Ξέρετε ότι την ώρα που συζητούσαμε ήταν ανοιχτό το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

» Αυτό που είναι σημαντικό αυτή την ώρα είναι πως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και σήμερα έχουμε να ανακοινώσουμε μια θετική είδηση: υπάρχει μια συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο, μπορούν να διοχετευθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς στην ελληνική οικονομία 850 εκατ. ευρώ. Δεν πρέπει καθόλου να υποτιμούμε αυτή την εξέλιξη, είναι ιδιαίτερα σημαντική ακόμη περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του τη συγκεκριμένη συγκυρία».

Ο κ. Σκαναπιέκο σχολιάζοντας το θέμα ανέφερε: «θα ήθελα να πω ότι ουσιαστικά δεν ήταν στην πραγματικότητα εμπόδια αυτά καθαυτά, το προσωπικό της Τράπεζας δούλευε με ένα πολύ εποικοδομητικό τρόπο, έπρεπε να αναπτυχθούν πολύ πολύπλοκα έγγραφα γι’ αυτή τη διαδικασία».

» Θα ήθελα ωστόσο να περάσω ένα μήνυμα. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα, για τη δέσμευση της Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα και να συμφωνήσω με τον κ. υπουργό ότι πρόκειται για κάποια συμβατικά στοιχεία στην όλη διαδικασία, τώρα βρισκόμαστε στην αρχή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την εκταμίευση των πόρων

» Οι ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε από εδώ και μπρος θα πρέπει να γίνουν με ένα τρόπο συντονισμένο, ώστε τα χρήματα να εκταμιευθούν και να πάνε στους παραλήπτες τους».