Νέες δεσμεύσεις ότι θα εκταμιεύσει ρευστότητα 700 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου έδωσε την Τετάρτη στην Αθήνα ανώτατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να διοχετευθούν σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Πάντως προς το παρόν η ΕΤΕπ δεν έχει διοχετεύσει την υπεσχημένη, συμφωνημένη και υπογεγραμμένη από τον Μάρτιο του 2012 ρευστότητα στην Ελλάδα προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αρμοδίου κοινοτικού Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν.

Η ΕΤΕπ επικαλέστηκε αρχικά, την Ανοιξη του 2012, τους κινδύνους από την εκτέλεση της ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) και εσχάτως προβάλλει ως αιτία (ή δικαιολογία κατά άλλους) την καθυστέρηση της δεύτερης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, συνδέοντας έτσι τη ρευστότητα με τη νέα δόση.

Οι νέες διαβεβαιώσεις της ΕΤΕπ παρασχέθηκαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Υπουργού, Γιάννη Στουρνάρα, και του Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, Ντάριο Σκαναπιέκο.

Αν υλοποιηθεί, θα πρόκειται για την εκταμίευση μέρους της χρηματοδότησης που έχουν συμφωνήσει η ΕΤΕπ με φορείς του ελληνικού δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Σκαναπιέκο είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί στις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «η εκταμίευση αυτή, που θα καλύπτεται από την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ολοκληρώνει μια διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο όπου λύθηκαν τα προβλήματα που εμπόδιζαν την εκταμίευση συμφωνηθέντων χρηματοδοτήσεων και συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο με την υπογραφή του πρωτοκόλλου μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της ΕΤΕπ».