«Παγώνουν» οι αποζημιώσεις των εν ενεργεία υπαλλήλων –με προϋπηρεσία άνω των 16 ετών –στο έτος που διανύουν εφέτος και δεν θα αυξάνονται, όσα έτη απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη και αν διανύσουν στο μέλλον.
Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο νέο μνημόνιο. Μάλιστα σε συνδυασμό με τη μείωση των μηνών προειδοποίησης για απόλυση με 50% μειωμένη αποζημίωση καθιστούν φθηνότερες τις απολύσεις, σήμερα, αλλά και στο μέλλον.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι «οι απολύσεις πλέον δεν δύνανται να γίνουν χωρίς έγγραφη προειδοποίηση», γεγονός που σημαίνει ότι ο κανόνας θα είναι η χορήγηση της μισής (50%) αποζημίωσης, ενώ το πλήρες ποσό θα δίδεται σε περιπτώσεις «εργοδοτών που παραμελούν την υποχρέωση προειδοποίησης».
Η μείωση των μηνών προειδοποίησης κλιμακώνεται από έναν ως τέσσερις μήνες, αντί του ενός ως έξι μήνες που ισχύει σήμερα, και αποτελεί σημαντικό στοιχείο του καθεστώτος της αποζημίωσης που εισάγεται με το νομοσχέδιο. Πέραν τούτου θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος κατάλογος των αποζημιώσεων εξαντλείται στα 16 έτη προϋπηρεσίας με 12 μισθούς αποζημίωσης για τους νεοεισερχόμενους ή ακόμη και για όσους δεν έχουν εξαντλήσει την κλίμακα κατά την ημερομηνία ψήφισης του νέου νόμου.
Οσοι διαθέτουν σήμερα πέραν των 16 ετών προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, θα λαμβάνουν έξτρα αποζημίωση έναν μισθό –ως 2.000 ευρώ –για κάθε έτος υπηρεσίας ως το 28ο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Ωστόσο η έξτρα αποζημίωση δεν θα κλιμακώνεται –εφεξής –αλλά θα παραμένει «παγωμένη» στο έτος που διανύει ο εργαζόμενος εφέτος, όσα έτη κι αν εργαστεί στο μέλλον.
«Η ρύθμιση αυτή αποτελεί «τροχοπέδη» στην απόλυση των ακριβών εργαζομένων με πολλά έτη προϋπηρεσίας» εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Κι αυτό γιατί η αποζημίωση του υπαλλήλου θα παραμείνει η ίδια, είτε απολυθεί σήμερα είτε ύστερα από μερικά χρόνια.
Πάντως με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται κατακόρυφα οι απώλειες που θα υποστούν οι υπάλληλοι που θα απολυθούν από την εφαρμογή του νέου συστήματος και εντεύθεν.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν τα εξής:
  • Αλλαγές στον μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Από 1.4.2013 τίθεται σε ισχύ το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει την έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου –εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 –με την οποία θα καθορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης νομοθετικά των κατώτατων αμοιβών. Κατά τη διαμόρφωση θα λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η κατάσταση της αγοράς εργασίας, η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και εξειδικευμένοι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς.
  • Κατάργηση του επιδόματος γάμου. Δεν υφίσταται το επίδομα γάμου στα κατώτατα όρια των αμοιβών, εκτός και αν συμφωνήσουν να καταβάλλεται η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς. Και στην περίπτωση αυτή η συμφωνία για την καταβολή του θα δεσμεύει τους εργοδότες που θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με τη ΓΣΕΕ.
  • Κατάργηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εφεξής οι όποιες συμφωνίες μεταξύ των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο θα δεσμεύουν μόνο τους εργοδότες-μέλη των οργανώσεων που υπέγραψαν τις συμβάσεις.
  • «Πάγωμα» των τριετιών. Οι τριετίες που προβλέπονται για τις κατώτατες αποδοχές στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παραμένουν «παγωμένες» μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.
  • Εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου με κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.
  • Ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης 11 αντί 12 ωρών.
  • Εξαήμερη εργασία –με 40ωρο –και σε κλάδους που σήμερα εξαιρούνται.


Θα απολύονται 6.300 δημόσιοι υπάλληλοι κάθε τρίμηνο

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι 27.000 άτομα θα φύγουν από το Δημόσιο ως το τέλος του 2013
Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τελικά την απαίτηση της τρόικας να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες στην απόλυση 27.000 υπαλλήλων από τώρα ως το τέλος του 2013. Ετσι, εντός του έτους, όπως προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα που καταρτίστηκε από κοινού με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, θα απολυθούν 2.000 υπάλληλοι. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 θα απολύονται περίπου 6.300 υπάλληλοι κάθε τρίμηνο, κάτι το οποίο θα αποτελεί εκτός των άλλων και προαπαιτούμενο για τη χορήγηση των δόσεων της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας.
Η κυβέρνηση μάλιστα, προκειμένου να είναι συνεπής προς την απαίτηση της τρόικας για απόλυση 2.000 υπαλλήλων εντός του έτους, θέσπισε δύο ρυθμίσεις. Η πρώτη, είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων σε συνδυασμό με την αλλαγή του υφιστάμενου Πειθαρχικού Δικαίου για τους δημόσιους υπαλλήλους. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους η εκδίκαση των υποθέσεων των επίορκων δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι θα αποτελέσουν και την πρώτη «δεξαμενή» των προς απόλυση υπαλλήλων.
Επειδή όμως ο «μαγικός αριθμός» των 2.000 υπαλλήλων είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθεί από την κατηγορία των επίορκων, η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να λάβει και ένα δεύτερο μέτρο: καταργεί άμεσα τις οργανικές θέσεις του διοικητικού προσωπικού της κατηγορίας ΔΕ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, «το οποίο δεν έχει προσληφθεί με διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας». Ως προϋποθέσεις έχουν τεθεί ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών να είναι μεγαλύτερος των δέκα ανά φορέα και να ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων.
Οι προϋποθέσεις αυτές, όπως και η εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και της Γραμματείας Πολιτισμού από αυτή τη ρύθμιση, περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των προς διαθεσιμότητα ή απόλυση υπαλλήλων αυτής της κατηγορίας. Παρά ταύτα, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι αυτή η «δεξαμενή», όπως και η «δεξαμενή» των επίορκων υπαλλήλων, θα διασφαλίσει ότι θα εξευρεθούν τελικά 2.000 υπάλληλοι που θα πάρουν το εισιτήριο της εξόδου από το Δημόσιο εντός του 2012.
Περί αυτού μαρτυρούν και οι ασφυκτικές προθεσμίες που τίθενται για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Ετσι, οι διευθύνσεις διοικητικού εντός τριών ημερών από τη δημοσίευση του Μεσοπρόθεσμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα πρέπει να αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάλογο με τα ονόματα των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της οργανικής τους θέσης, καθώς και των επίορκων υπαλλήλων που τίθενται σε αργία. Εντός δέκα ημερών θα πρέπει μάλιστα να έχουν εκδοθεί και οι ατομικές διοικητικές πράξεις για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, ενώ οι υπεύθυνοι που δεν θα πειθαρχήσουν θα διωχθούν πειθαρχικά.
Σε διαθεσιμότητα θα τίθενται και οι υπάλληλοι οι θέσεις των οποίων καταργούνται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των φορέων του δημόσιου τομέα, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2012. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα μπορεί:
Πρώτον, να μετατάσσονται εκουσίως.
Δεύτερον, να μετατάσσονται υποχρεωτικά ή να μεταφέρονται με μεταβολή της υπηρεσιακής τους σχέσης, με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και με τις αποδοχές της νέας τους θέσης.
Τρίτον, να τοποθετούνται για την κάλυψη προσωρινών αναγκών. Τέταρτον, να υπάγονται σε ειδικά προγράμματα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης.
Οι υπάλληλοι οι οποίοι θα πάρουν το διαβατήριο εξόδου από το Δημόσιο κατά τη διάρκεια του 2013 θα είναι κυρίως υπάλληλοι «χαμηλών προσόντων» (ΥΕ, ΔΕ) και θα υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και μόνιμο προσωπικό. Μεταξύ άλλων απειλούνται οι υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν με το περιβόητο «διάταγμα Παυλόπουλου» το 2004 ή προσλήφθηκαν χωρίς ΑΣΕΠ και οι οποίοι θα αποτελέσουν την κύρια «δεξαμενή» για τις απολύσεις το 2013.
Με το Μεσοπρόθεσμο θεσπίζεται και νέο καθεστώς για την κινητικότητα των υπαλλήλων, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα να μετατάσσονται ή να μετακινούνται υποχρεωτικά σ’ ολόκληρο το εύρος του Δημοσίου. Οι υπάλληλοι μάλιστα που υπηρετούν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή είναι σε διαθεσιμότητα και δεν αποδέχονται τη μετακίνησή τους θα απολύονται.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ