Η τεταμένη κατάσταση και η αίσθηση απελπισίας στην Αθήνα είναι βραδυφλεγές φιτίλι, υποστηρίζει άρθρο γνώμης στους γερμανικούς Financial Times (FTD) μετά την υπερψήφιση του πακέτου της Τετάρτης. Από την πλευρά του, και αρθρογράφος στους New York Times επισημαίνει ότι «κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο για την κοινωνική σταθερότητα από το πακέτο περικοπών».

Με τον τίτλο «εξέγερση εν όψει», ο αρθρογράφος των γερμανικών Financial Times εκτιμά ότι όταν αρχίζουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ύφεση «ανεξάρτητοι παρατηρητές δεν απομακρύνουν το ενδεχόμενο εξέγερσης».

«Τα πνεύματα είναι οξυμένα, κάθε νέο πακέτο σπρώχνει τους Έλληνες βαθύτερα στην απελπισία» λέει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος τόσο σε συνομιλίες του με διαδηλωτές έξω από τη Βουλή την Τετάρτη όσο, παρακάτω, και στα παράλληλα τεκταινόμενα εντός Κοινοβουλίου.

Η Ελλάδα, γράφει, «είναι σε ελεύθερη πτώση» και η διάθεση γίνεται «όλο και ριζοσπαστικότερη». Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρει και αποστροφή του του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρ.Παππά στη συνεδρίαση περί μεταγενέστερων δικών σε «ειδικά δικαστήρια».

Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη, και μεταφέροντας την αναφορά ενός από τους «ανεξάρτητους παρατηρητές» που επικαλείται πως «το έδαφος σείεται», ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ίσως στην αρχή του επόμενου χρόνου, οπότε και θα γίνουν αισθητές οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα, άρθρο στους New York Times (ΝΥΤ) με τον τίτλο «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» επισημαίνει ότι η ελληνική Βουλή έκανε ό,τι είχε να κάνει τα ξημερώματα της Πέμπτης: «Κανείς υπεύθυνος Έλληνας βουλευτής δεν μπορεί να αγνοούσε τις τρομακτικές συνέπειες ενός «όχι», αλλά και κανείς δεν μπορεί να απορρίψει την απειλή στην κοινωνική σταθερότητα που επιφέρουν αυτές οι περικοπές» γράφει.

«Γεγονός είναι ότι σχεδόν όλα στο πακέτο λιτότητας έχει δοκιμαστεί και πριν και έχει αποτύχει παταγωδώς» λέει το άρθρο στους ΝΥΤ, που γράφει παρακάτω ότι οι Έλληνες «χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα πολιτικό σύστημα που απέτυχε να τους προστατεύσει από την οικονομική καταστροφή».

«Υποπτευόμαστε πως πολλοί από τους πιστωτές γνωρίζουν ότι απάντηση δεν είναι η περισσότερη λιτότητα» αναφέρει, για να καταλήξει ότι «μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν αμφισβητήσει την αρχηγό της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, την Γερμανίδα καγκελάριο, που συνεχίζει να πιστεύει ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα πιέσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

Ο γερμανικός Τύπος από την Deutsche Welle

Στα όρια του εμφράγματος» είναι ο τίτλος του σχολίου που επιγράφει η Süddeutsche Zeitung σύμφωνα με την Deutsche Welle. H εφημερίδα περιγράφει με σαφήνεια τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία με τους μισθούς και τις συντάξεις να κόβονται, τους άνεργους, τους ανασφάλιστους και τους νέους, οι οποίοι σκέφτονται μόνο να μεταναστεύσουν. Όσο για τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν η εφημερίδα επισημαίνει: «Η Ελλάδα με τα νέα μέτρα που ψήφισε έχει ικανοποιήσει τις περισσότερες απαιτήσεις των δανειστών. Άμεσα θα ισχύσουν αυξημένα φορολογικά μέτρα και μειώσεις μισθών. Εάν θα εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν αυτό είναι αμφίβολο. Διότι κάτι τέτοιο απαιτεί ελπίδα. Αλλά αυτή την ελπίδα δεν μπορούν οι Έλληνες να την δημιουργήσουν μόνοι τους».

Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung, με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν με τους υπαλλήλους της βουλής σημειώνει για τη σχέση των Ελλήνων με το σύστημα: «Ας πάρουμε έναν Έλληνα και ας τον πάμε στο Σικάγο, στη Μελβούρνη, στη Φρανκφούρτη. Σαν δικηγόροι, γιατροί ή επιχειρηματίες, οι Έλληνες στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα επιτυχημένοι και ούτε περισσότερο ή λιγότερο διεφθαρμένοι από τους υπόλοιπους. Δεν είναι «οι Έλληνες» το πρόβλημα αλλά το σύστημα. Θα διαρκέσει χρόνια μέχρι αυτό να αλλάξει. Έχουν η Ευρώπη και η Ελλάδα την υπομονή για αυτό;»

Η Kölner Stadt Anzeiger γράφει για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας: «Η χώρα δεν χρειάζεται διαρκώς νέα πακέτα λιτότητας, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και την πολιτική συναίνεση. Δεν χρειάζεται επίσης διαρκώς νέες πιστώσεις το οποίο αυξάνει το χρέος χωρίς αποτέλεσμα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Διαφορετικά θα παρασυρθεί στο χάος και θα παρασύρει και άλλες χώρες μαζί της».

Η οικονομική Handelsblatt σημειώνει: «H νέα οικονομική βοήθεια, στην οποία ελπίζει η Αθήνα, θα αλλάξει ελάχιστα αυτή την πολιτικά εκρηκτική κατάσταση. Εδώ και καιρό είναι προφανές ότι τα μέχρι σήμερα σχέδια σωτηρίας δεν λειτουργούν και οι λογαριασμοί δεν ξεπληρώνονται».

Η Münchener Merkur γράφει για την ελληνική κυβέρνηση: «Ο Σαμαράς είπε ξεκάθαρα στους συμπατριώτες του ότι κανένας άλλος εκτός από τους Έλληνες δεν είναι υπεύθυνος για την άσχημη κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα και ότι η εναλλακτική στη λιτότητα είναι η επιστροφή στη δραχμή. Αυτό δεν είναι λίγο σε μια χώρα της οποίας η ελίτ για χρόνια εξαπατούσε και με τρόπο σχεδόν εγκληματικό αποποιούνταν τις ευθύνες της».

Financial Times: Πρόβλημα τα 5 δισ. για την αποπληρωμή του ελληνικού ομολόγου

Τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό κράτος την ερχόμενη εβδομάδα στην ΕΚΤ προκαλούν «πονοκέφαλο» στους ηγέτες της ευρωζώνης και τους δανειστές μας, αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ο πονοκέφαλος έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα οξύς καθώς σύμφωνα με αξιωματούχους οι διαπραγματεύσεις ως προς το ποσό του ελληνικού χρέους που πρέπει να περικοπεί δεν έχουν ολοκληρωθεί και πιθανόν δε θα ολοκληρωθούν ούτε κατά το Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πίεση ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό και να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τη δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, γεγονός που εξαρτάται από το ποσό που θα μαζευτεί από τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ επιμένει πως για να υπάρξει η δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές έως το 2020 θα πρέπει να καταφέρει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ.

Η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και οι σχετικές συμφωνίες που θα υπογραφούν πιθανότατα να φέρουν σε δύσκολη οικονομική θέση άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, όπως η γερμανική, οι οποίες δεν διατίθενται να αναλάβουν το κόστος διάσωσης της Ελλάδας και παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι , ανακοίνωσε πως δε διατίθεται να λάβει παραπάνω μέτρα που θα ελαφρώσουν την κατάσταση της Ελλάδας αλλά θα επιβαρύνουν άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το μεταφρασμένο άρθρο των New York Times