Σύμφωνα με το Bloomberg, ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε την Πέμπτη ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες.

Για το τέλος Νοεμβρίου –με πιθανότερη ημερομηνία την 26η Νοεμβρίου– παραπέμπεται η συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα καθώς πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας, αναφέρει στο Bloomberg Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως πρόσθεσε, στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ της δόσης προς την Ελλάδα που έχουν παγώσει από τον περασμένο Ιούνιο.

Οι υπουργοί θα περιμένουν την πλήρη έκθεση της τρόικας, επισημαίνει ο αξιωματούχος. Μια προκαταρκτική εκδοχή της έκθεσης θα είναι έτοιμη στις 12 Νοεμβρίου αλλά δεν θα μπορέσουν να λάβουν αποφάσεις από αυτή, πρόσθεσε.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η 26η Νοεμβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία κατά την οποία θα συμφωνήσουν οι υπουργοί της ευρωζώνης.

Κατά το Bloomberg, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δεν θέλησε να σχολιάσει την πληροφορία για μη απόφαση στο Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Νωρίτερα, την Πέμπτη, επιβεβαιώθηκαν διά στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι πληροφορίες του γερμανικού Τύπου ότι, δηλαδή, η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει σημαντικά.

«Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ισχνή παγκόσμια οικονομία πνίγει την δυνατότητα επίλυσης της κρίσης της Ευρωζώνης.

Σήμερα Πέμπτη γερμανικά δημοσιεύματα ανέφεραν πως ακόμη και μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αλλά και την επικείμενη έγκριση του προϋπολογισμού, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να περιμένει την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Ολι Ρεν

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν τόνισε πως πριν τη λήψη της τελικής απόφασης εκ μέρους του Eurogroup θα πρέπει να προηγηθούν αρκετά ακόμη βήματα. Αυτά αφορούν κυρίως την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση, αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο Όλι Ρεν, στην παρουσίαση των φθινοπωρινών εκτιμήσεων της Κομισιόν για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ότι «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως το ελληνικό χρέος γίνεται μη βιώσιμο χωρίς περαιτέρω μέτρα».

Ο κ. Ρεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο κύκλοι του Eurogroup εξ αρχής χαρακτήριζαν ιδιαίτερα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις αυτές του Ευρωπαίου Επιτρόπου.