Ακόμη και μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αλλά και την επικείμενη έγκριση του προϋπολογισμού, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως «διαφαίνεται, το παρόν χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της νέας δόσης δεν μπορεί να τηρηθεί». Σύμφωνα και με τον Όλι Ρεν, πριν τη λήψη της τελικής απόφασης εκ μέρους του Eurogroup θα πρέπει να προηγηθούν αρκετά ακόμη βήματα.

Αυτά αφορούν κυρίως την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση, αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ρεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο κύκλοι του Eurogroup χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις αυτές του ευρωπαίου επιτρόπου.

Γι΄ αυτό το λόγο, όπως αναφέρει και η Süddeutsche Zeitung, η συνάντηση της 12ης Νοεμβρίου θεωρείται απλά ένα «ενδιάμεσο βήμα» στο δρόμο προς τις τελικές αποφάσεις.

Πρακτικές δυσκολίες

Εξάλλου, το ενδεχόμενο λήψης των τελικών αποφάσεων την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να αποκλειστεί και για πρακτικούς λόγους σύμφωνα με την FAZ. Διότι ακόμη κι αν οι υπουργοί Οικονομικών ανάψουν τη Δευτέρα το «πράσινο φως», οι όποιες αλλαγές στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας θα πρέπει να εγκριθούν στη συνέχεια από επτά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Γι΄ αυτή τη διαδικασία προβλέπονται δύο εβδομάδες. Κατόπιν το Eurogroup θα μπορεί να λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, η οποία, στη βάση αυτού του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τις αρχές Δεκεμβρίου.