Οι έλληνες βουλευτές θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να εξασφαλιστεί η διεθνής βοήθεια για την Ελλάδα, είπε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, προειδοποιώντας ότι το χρέος της χώρας γίνεται «ολοένα και περισσότερο μη βιώσιμο».

«Ολοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί: η ΕΕ, το ΔΝΤ και φυσικά η ελληνική Βουλή στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες σήμερα το βράδυ και την Κυριακή», δήλωσε.

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι (το χρέος της Ελλάδας) γίνεται ολοένα και περισσότερο μη βιώσιμο χωρίς περαιτέρω μέτρα για τη μείωσή του», επισήμανε, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 188,9% του ΑΕΠ το 2014.

Ο κ. Ρεν τόνισε ότι πριν προχωρήσει η αποδέσμευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, θα πρέπει να λυθούν τέσσερα ζητήματα:

Το πρώτο αφορά την έγκριση από την ελληνική βουλή του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία.

Το δεύτερο αφορά την υιοθέτηση των δημοσιονομικών μέτρων που θα τεθούν προς ψήφιση την ερχόμενη Κυριακή.

Το τρίτο αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο θα προκύψει από ενδεχόμενη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Το τέταρτο ζήτημα που θα πρέπει να λυθεί αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, ούτως ώστε στις 12 Νοεμβρίου το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει σε «πολιτικές αποφάσεις».