Ρωσικούς λογαριασμούς με μαύρο χρήμα στην Κύπρο αποκαλύπτει το περιοδικό «Spiegel». Συγκεκριμένα έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας αξιολογεί την Κύπρο με πολύ αρνητικούς χαρακτηρισμούς.

Σε απόρρητη έκθεσή της (που δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος»), σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, αποφαίνεται ότι από τα μέτρα βοήθειας τα οποία πιθανόν σύντομα να δοθούν στη χώρα από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης θα επωφεληθούν περισσότερο κάτοχοι ρωσικών τραπεζικών λογαριασμών μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ρώσοι πολίτες έχουν καταθέσει 26 δισ. δολάρια σε τοπικές τράπεζες: «Αυτές οι καταθέσεις θα προστατευτούν όταν οι κυπριακές τράπεζες εισπράξουν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης», αναφέρει το περιοδικό.

Επιπλέον στην έκθεση γίνεται λόγος για το ότι η Κύπρος εξακολουθεί να παρέχει ευκαιρίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Επισήμως ωστόσο, σύμφωνα πάντοτε με το γερμανικό περιοδικό, η Κύπρος τηρεί όλες τις συμφωνίες για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. Οι σχετικοί νόμοι έχουν ψηφισθεί και οι συμφωνημένοι θεσμοί έχουν ιδρυθεί. Υπάρχουν όμως προβλήματα στην εφαρμογή και οι κανονισμοί δεν τηρούνται επαρκώς.
Επιπλέον το ξέπλυμα, σημειώνει το περιοδικό, διευκολύνεται περαιτέρω από τις «γενναιόδωρες», όπως τις χαρακτηρίζει, ευκαιρίες που δίνονται σε πλούσιους Ρώσους για απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας, απόκτηση δηλαδή ιθαγένειας κράτους-μέλους της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, περίπου 80 ρώσοι κροίσοι έχουν αποκτήσει δι’ αυτής της οδού ελεύθερη πρόσβαση και δικαιώματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.