Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) του υπουργείου Περιβάλλοντος θα μετεξελιχθεί σε Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, προκειμένου να μπορεί το δημόσιο να ελέγχει τα επερχόμενα ιδιωτικά μονοπώλια της ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη μεταξύ των υπουργείων Υποδομών-Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) εν όψει της αποκρατικοποίησης των εισηγμένων εταιριών, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τη ζωή και την καθημερινότητα του μισού πληθυσμού της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών-Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Καλογιάννης συζητήθηκε η ρύθμιση των θεμάτων «τιμολογιακής πολιτικής, ανάκτησης του περιβαλλοντικού κόστους, παρακολούθησης των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του πόσιμου ύδατος και των επεξεργασμένων λυμάτων, καθώς και θέματα ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για την περιορισμένη διαθεσιμότητα των υδατικών αποθεμάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, οι εν λόγω ρυθμίσεις «είναι αναγκαίο και σκόπιμο, να ενταχθούν σε ένα γενικό πλαίσιο που θα αφορά στο σύνολο των χρήσεων του νερού (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανική χρήση, επεξεργασία λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση, αναψυχή κλπ), ώστε να καταστεί δυνατός ο ενιαίος συντονισμός για τη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων, σύμφωνα και με τις επιταγές των σχετικών Οδηγιών της Ε.Ε».
Όπως τόνισε, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων που λειτουργεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, «διαθέτει την κατάλληλη οργάνωση για την εποπτεία της διαχείρισης των υδατικών πόρων, με στόχο την ολοκληρωμένη παρακολούθηση, προστασία και αναβάθμισή τους», ενώ συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Υποδομών «μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, παρέχοντας την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία των στελεχών του».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Σταύρο Καλαφάτη, «είμαστε κατ’ αρχήν σύμφωνοι ώστε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων να αναλάβει το ρόλο του ρυθμιστή για τη συνολική εποπτεία και έλεγχο της διαχείρισης των υδατικών πόρων». «Στην κατεύθυνση αυτή θα ενισχύσουμε, εάν χρειαστεί, το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΕΓΥ, ώστε να περιληφθούν όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την ομαλή προώθηση των αποκρατικοποιήσεων» κατέληξε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάληψη καθηκόντων ρυθμιστικής αρχής από την ΕΓΥ αποτέλεσε εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί τα δικαιώματα του δημοσίου επί της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ.
Ωστόσο, για να προχωρήσουν οι εν λόγω αποκρατικοποιήσεις, που προβλέπονται από το μνημόνιο, θα πρέπει να δοθεί παράταση στις συμβάσεις παραχώρησης των δύο εταιριών με το δημόσιο για την αποκλειστική χρήση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, χάριν της εξεύρεσης επενδυτών.
Η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΔΑΠ λήγει το 2019, ενώ της ΕΥΑΘ το 2031. Έτσι, διερευνάται ο καλύτερος τρόπος επιμήκυνσης των συμβάσεων, εγχείρημα που θα πρέπει να εγκριθεί, μάλιστα, και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.