Μετά την απόφαση για δημιουργία σε ολόκληρη την επικράτεια Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τη λειτουργία των πρώτων 34 που θα διευκολύνουν τους φορολογούμενους στις συναλλαγές τους με τις εφορίες, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος κατάργησης ΔΟΥ σε ολόκληρη την επικράτεια.
Με βάση τις επιταγές του Μνημονίου μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα κλείσουν 150 εφορίες, ενώ σε λειτουργία θα παραμείνουν 120.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών θα συσταθούν συνολικά 99 Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τα πρώτα 34 ΚΕΦ μπορούν να δημιουργηθούν στους δήμους: Ναυπακτίας, Ερμιονίδας Μεγαλόπολης, Δυτικής Αχαΐας, Κάτω Νευροκοπίου, Σουφλίου, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, Μινώα-Πεδιάδας, Χερσονήσου, Φιλιατών, Κόνιτσας, Πωγωνίου, Νέστου, Μουζακίου, Σοφάδων, Νεστορίου, Σικυωνίων, Αγιάς, Τυρνάβου, Μεσσήνης, Ζηρού, Πάργας, Μαρωνείας-Σαπών, Βισαλτίας, Νέας Ζίχνης, Καλαμπάκας, Δομοκού, Μακρακώμης, Αμυνταίου και Κισσάμου.
Τα νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων θα μπορούν να παρέχουν τις εξής υπηρεσίες:
– Παραλαβή φορολογικών δηλώσεων (αρχικών, συμπληρωματικών, τροποποιητικών) και διαβίβασή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στις περιπτώσεις μη υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής.
– Χορήγηση εντύπων φορολογίας εισοδήματος (ενδεικτικά, Ε1, Ε2, Ε3, Ε5, Ε7), παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για τη συμπλήρωσή τους και την συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
– Παραλαβή φορολογικών αιτημάτων και διαβίβαση στις Δ.Ο.Υ..
– Παραλαβή (προσωρινή) δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από λαχεία και μεταβίβασης ακινήτων, έλεγχος των στοιχείων των δηλούντων, καταχώρηση των δηλώσεων στο βιβλίο πρωτοκόλλου, χορήγηση βεβαίωσης για την κατάθεση της δήλωσης με την καταγραφή επί αυτής, αναλυτικά, όλων των συνυποβαλλόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών, αποστολή των δηλώσεων στην Δ.Ο.Υ. και χορήγηση των αντιγράφων αυτών έπειτα από την επιστροφή τους από την Δ.Ο.Υ.. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ακολουθηθεί μόνο για τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν απαιτείται άμεση καταβολή του αναλογούντος φόρου με την υποβολή (όπως, φ.μ.α.) ή όταν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή.
– Παραλαβή αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ αγροτών, με τα σχετικά δικαιολογητικά και αποστολή τους στη Δ.Ο.Υ.

– Παραλαβή της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας για τη θέση των οχημάτων σε προσωρινή ακινησία.

– Διαδικασίες χορήγησης Α.Φ.Μ.: Δήλωση χορήγησης Α.Φ.Μ φυσικού προσώπου (έντυπο Μ1).
– Διαδικασίες Έναρξης Εργασιών.
– Αιτήσεις Μεταβολής Εργασιών.
– Αιτήσεις μερικής ή ολικής άρσης απαγορευτικών μέτρων.
– Παραλαβή και διαβίβαση αιτημάτων για διαγραφή χρεών λόγω οικονομικής αδυναμίας, άρση ή περιορισμό κατασχέσεων, εξάλειψη ή περιορισμό υποθηκών.
– Υποβολή δηλώσεων συμψηφισμού με απαίτηση κατά του Δημοσίου ή γνωστοποιήσεων.
– Χορήγηση Αποδεικτικού Ενημερότητας μηνιαίας ισχύος ή Βεβαίωσης οφειλής.
– Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.