Μετά την κατάργηση της εισφοράς (0,495%) που πλήρωναν οι καταναλωτές στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου υπέρ του επικουρικού ταμείου των πρατηριούχων καυσίμων, η Τρόικα απαιτεί από την κυβέρνηση την κατάργηση του συνόλου των φόρων υπέρ Τρίτωνπροκειμένου να μειωθούν οι τελικές τιμές των προϊόντων και να δημιουργηθούν συνθήκες ίσης μεταχείρισης διαφορετικών κλάδων της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από την περασμένη Τετάρτη ζήτησε την καταγραφή όλων των φόρων υπέρ τρίτων, την κοστολόγησή τους, και προτάσεις για την σταδιακή κατάργησή τους εντός του 2013. Το έργο είναι επίπονο καθώς εκτός από τη μελέτη που υπάρχει από την εποχή Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομικών, κανείς δεν έχει συνολική εικόνα αφού δεκάδες επιβαρύνσεις στις καθημερινές συναλλαγές (παράβολα, τέλη κτλ.) έχουν επιβληθεί με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Μεταξύ αυτών είναι αρκετές επιβαρύνσεις υπέρ των δικηγορικών συλλόγων, των επιμελητηρίων, όπως και η περίφημη επιβάρυνση των δανειοληπτών του νόμου 128 υπέρ των εξαγωγέων.

Η άποψη της Τρόικας για κατάργηση των εισφορών και των τελών υπέρ τρίτων συμπίπτει με την άποψη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ότι οι συγκεκριμένες επιβαρύνσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και την αποθάρρυνση της παραγωγικής εργασίας.

Οι φόροι, τα τέλη και οι εισφορές υπέρ τρίτων ξεπερνούν σε αριθμό τις 335, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να ξεπεράσουν τις 500 καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί αρκετές.

Oι επιβαρύνσεις
Μεταξύ των χρεώσεων υπέρ τρίτων είναι και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ όπως για παράδειγμα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, το Ειδικό Τέλος 5 τοις χιλίοις, το Ειδικό Τέλος Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα Δημοτικά τέλη, οι Δημοτικοί φόροι, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και το ετήσιο τέλος υπέρ της ΕΡΤ που επιμερίζεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Άλλες εισφορές και τέλη υπέρ τρίτων είναι η εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών, εισφορές υπέρ του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων που επιβαρύνει τον φόρο κατανάλωσης βύνης εκτός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εισφορά επί των φαρμάκων υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εισφορά υπέρ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου κτλ. Επίσης στους φόρους και τα τέλη υπέρ τρίτων εντάσσονται οι εισφορές επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Αθηνών, της Ακαδημίας Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και για την προώθηση της εξαγωγής ελληνικών προϊόντων.

Άλλες εισφορές που εφαρμόζονται σύμφωνα με τον πίνακα του υπουργείου Οικονομικών όπως συντάχθηκε πριν μερικά χρόνια είναι η εισφορά ανά κιλό επί της αξίας των εισαγόμενων και παραγόμενων κεριών υπέρ του Ταμείου Αποδοχών και Ασφάλισης του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος.

Επίσης, εφαρμόζεται φόρος δημοσίων θεαμάτων από 17% έως 24% στα δημόσια θεάματα και εισιτήρια κινηματογράφων, εισφορά 2% επί αξίας παραγόμενου λαδιού υπέρ δακοκτονίας, εισφορά 20% υπέρ Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, εισφορά 0,15% επί της τιμολογιακής αξίας CIF των εισαγόμενων ειδών από τρίτες χώρες σε πίστωση του τηρούμενου Λογαριασμού Ενίσχυσης Εξωτερικού Εμπορίου και πλήθος μη ανταποδοτικών πόρων ασφαλιστικών ταμείων

Αξίζει, τέλος, να τονιστεί ότι εφόσον καταργηθεί ένας σημαντικός αριθμός επιβαρύνσεων και φόρων υπέρ τρίτων θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα σε αρκετά ασφαλιστικά ταμεία διαφόρων κλάδων τα οποία θα πρέπει να καλύψουν από αλλού τις απώλειες που θα δεχθούν, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για να καλυφθούν οι όποιες απώλειες.