από metereologos.gr
Πέμπτη 24 Μαΐου 2018
 
 

ΔΕΗ: Το μνημόνιο ανοίγει το κουτί της Πανδώρας

Έως και 40% ακριβότερα τα τιμολόγια, εάν δεν μειωθεί το κόστος παραγωγής
ΔΕΗ: Το μνημόνιο ανοίγει το κουτί της Πανδώρας
Σε αναδιάρθρωση προχωρά η ΔΕΗ. Στη φωτογραφία, ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Πτολεμαΐδας, που από το 1959 τροφοδοτεί με ρεύμα τη χώρα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού, η οποία, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, θα μπορούσε να φτάσει έως και το 40%, θα οδηγήσει η κατάργηση της ρύθμισης των τιμολογίων της ΔΕΗ με υπουργική απόφαση, που προβλέπεται τόσο από το μνημόνιο όσο και από το εθνικό δίκαιο.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, με εξαίρεση τους ευάλωτες καταναλωτές - οι οποίοι δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη ποσοτικά και ποιοτικά - έως τον Ιούνιο θα πρέπει να καταργηθεί πλήρως η ρύθμιση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η τιμολόγηση της οποίας θα πρέπει πλέον να αντανακλά το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η συγκεκριμένη απόφαση, η εφαρμογή της οποίας καθυστερεί εδώ και χρόνια, θα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» της ΔΕΗ, καθώς οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν εξ ολοκλήρου το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, αλλά και της αγοράς ρεύματος από τους παραγωγούς Ανεξάρτητων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από την ηλεκτρική εταιρία.  

Το νέο μνημόνιο ζητά «διαβεβαίωση ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής» έως τον Ιούνιο  του 2013. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμών χαμηλής τάσης από τον Ιανουάριο, νέα αύξηση τον Μάιο και πλήρη κατάργηση της ρύθμισης έως το τέλος Ιουνίου.

Πάντως, αναφορικά με την αύξηση των τιμολογίων, οι απόψεις διίστανται. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι εάν η ΔΕΗ παρουσιάσει στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα κοστολογικά στοιχεία, που της είχε προσκομίσει το καλοκαίρι, τότε η αύξηση στη χαμηλή κατανάλωση μπορεί να προσεγγίσει έως και το 40%.

Αντίθετα, έμπειρα στελέχη της αγοράς υπογραμμίζουν ότι η επιβάρυνση στον καταναλωτή δεν θα είναι σημαντική, καθώς θα έχουν ληφθεί μέτρα εξομάλυνσης των προβλημάτων και κάλυψης του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), «τρύπα» που σήμερα περνά τους λογαριασμούς των πελατών της εταιρίας. Παράλληλα, παρατηρούν ότι παρόλες τις πρόσφατες αυξήσεις, η τιμή του ηλεκτρικού εξακολουθεί να είναι μία από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat.

Πάντως, κύκλοι της αγοράς παρατηρούν ότι η κατάργηση της ρύθμισης του τιμολογίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος έπρεπε να προχωρήσει εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τη νομοθεσία. «Αλλά αυτό δεν έγινε. Όταν, όμως, πιέζουμε μία αγορά και δεν την αφήνουμε να λειτουργήσει, είναι λογικό, όταν πάει να απελευθερωθεί να μοιάζει με χύτρα ταχύτητας, έτοιμη να εκραγεί» σχολιάζουν.

ΟΤΕ, ΟΣΕ και Ολυμπιακή μαζί

Παράλληλα, μεγάλη είναι η πρόκληση και για την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία καλείται να εξυγιανθεί και να ιδιωτικοποιηθεί, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο. Πηγές της αγοράς μιλούν για ένα εγχείρημα που συνδυάζει «τα μεγέθη του ΟΤΕ, τα προβλήματα του ΟΣΕ και τις δυσκολίες της Ολυμπιακής», καθώς μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η εταιρία πρέπει να αναδιαρθρωθεί, να λειτουργήσει πιο ανταγωνιστικά σε μία απελευθερωμένη αγορά, και να αποκρατικοποιηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνουν, ότι σε όλες τις χώρες, όπου έγινε απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αρχικά η τιμή του ρεύματος ακρίβυνε και, στη συνέχεια, όπου λειτούργησε ο ανταγωνισμός εξισορρόπησε. Αντίθετα, εκεί που υπήρξαν στρεβλώσεις, οι τιμές διατηρήθηκαν υψηλές. «Εάν σε ένα στρεβλό μείγμα, προστεθούν νομικοί και ποιοτικοί περιορισμοί, κάποια στιγμή όλα θα τιναχθούν στον αέρα. Εάν είχαν αφήσει την Ελληνική αγορά να λειτουργήσει, όταν άρχισε η απελευθέρωσή της, δεν θα φτάναμε στα σημερινά προβλήματα» συμπληρώνουν.

Όπως παρατηρούν, ο παράγων «κράτος» λειτούργησε καταλυτικά, καθώς μπήκαν τρεις φόροι στην ενέργεια, επιβαρύνοντάς την κατά 40%, με καταλυτικές συνέπειες και για τη βιομηχανία, το κόστος παραγωγής της οποίας αυξήθηκε.

Παράλληλα, το γεγονός ότι επελέγη από το δημόσιο ο λογαριασμός της ΔΕΗ ως όχημα είσπραξης τελών τρίτων, επιβάρυνε και την ίδια τη θέση της εταιρίας, αφού χιλιάδες καταναλωτές άφησαν ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών της, μέσα από οικονομίες κλίμακας, εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής, «στεγανοποίηση» των δικτύων μεταφοράς  και την εισαγωγή «ευφυών» συστημάτων μέτρησης και εποπτείας της παραγωγής και της κατανάλωσης.Και αυτό διότι, όπως λένε, απουσιάζουν τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, οι υπολογισμοί γίνονται κατ' εκτίμηση και λείπει η ψηφιοποίηση της μέτρησης. «Το δίκτυο της ΔΕΗ έχει μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης και αποφυγής της σπατάλης στη διαχείρισή του» υπογραμμίζουν.

Ο κίνδυνος για μία ελληνική ENRON

«Εάν η υποδομή και η μηχανογράφηση του συστήματος δεν λειτουργήσει σωστά, κινδυνεύουμε να πάθουμε ό,τι έγινε στην Αμερική» σημειώνει πηγή της αγοράς, υπονοώντας το παράδειγμα της ENRON, που άφησε την Καλιφόρνια χωρίς ηλεκτρικό. Αντίθετα, όπως επισημαίνουν, τα παραδείγματα του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Σουηδίας είναι πολύ πιο θετικά, καθώς εκεί λειτουργούν αρκετοί πάροχοι επί ίσοις όροις και, μάλιστα, κοινότητες ή πόλεις προχωρούν στη συνάθροιση της ζήτησης των πολιτών, επιτυγχάνοντας καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές.

«Η ΔΕΗ χρειάζεται ανάταξη, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η εταιρία διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και καλούς επιστήμονες, ενώ έχει συμβάλει όσο κανείς ελάχιστοι στην ανάπτυξη, μέσα από τον εξηλεκτρισμό της χώρας. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες να επισημάνουν τα προβλήματα, να βάλουν νερό στο κρασί τους και να βγάλουν την εταιρία ισχυρότερη μέσα από τις σημερινές προκλήσεις» σχολιάζει ο νομικός και πρώην αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Θεόδωρος Πανάγος.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα δικαστήρια θα προσφύγει η ΔΕΗ για το «φθηνό» ρεύμα στη Λάρκο  
 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΑ | 25/10/2012 20:19
  Θέλει τέχνη για να χρεωκοπήσεις κρατικό μονοπώλειο
  ΑΛΕΞΗΣ
  απάντηση21
   
   
  Μείωση μη-τεχνικού προσωπικού και εκτός προυπολογισμού το συνταξιοδοτικό της ΔΕΗ | 25/10/2012 11:07
  Το συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων της ΔΕΗ το πληρώνει ο προυπολογισμός, δηλαδή όλοι εμείς για να εξηγούμαστε με 600 δις το χρόνο. Ενώ οι εισφορές τους ήταν τελείως αναντίστοιχες. Αυτή ήταν η "γαλαντομία" του Βενιζέλου!!! Στη ΔΕΗ πράγματι υπάρχει αξιόλογο τεχνικό προσωπικό αλλά και υπερβολικά πολλοί διοικητικοί που μπήκαν από τα παράθυρα εδικά πριν απο εκλογές. Και το μισθολογικό κόστος αυτών θα το φορτωθεί στις πλάτες του ο αισχρά φορολογούμενος πολίτης; Ας πάρουν επιτέλους μέτρα σοβαρής μείωσης του μη-τεχνικού προσωπικού της ΔΕΗ και απαλλαγής του προυπολογισμού από την "προικοδότηση" των ευγενών ταμείων
  Κωνσταντίνος Γ.Π.
  απάντηση172
   
   
  ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ !! | 25/10/2012 09:39
  ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ, ! ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟ Η/Ρ., ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΙΔΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ! ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ !! ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΙΒΙΑΣΜΕΝΟΙ !!!
  ΟΜΗΡΟΣ
  απάντηση191
   
   
  Ανταγωνιστικό περιβάλλον | 25/10/2012 09:12
  με μονοπώλιο και εγγυημένες τιμές αγοράς ρεύματος από 'παραγωγούς' ΑΠΕ! Με κάνατε και γέλασα. Χρεοκοπία ΤΩΡΑ. Που είναι ένα κίνημα δεν πληρώνω κανένα φόρο στο πουστοκράτος το σάπιο, το καθυστερημένο και τους αυτιστικούς εργαζόμενους και πελάτες του;
  Προσοχή! Το δημόσιο, τα λαμόγια και τα μάτια σας.
  απάντηση162
   
   
  ξαναείπατε την φοβική πατάτα περί ENRON | 25/10/2012 02:21
  καμία σχέση μεταξύ των αιτίων χρεοκοπείας της ENRON και ΔΕΗ δεν υπάρχει αλλά οιπατατολόγοι λένε τις μπαρουφίτσες τους και όλο και κανένας παλαβός σαν τον Φωτόπυλο θα τα επαναλάβει για να κάνει σαματά
  Φωτόπουλε σου κλείνουν το μαγαζί
  απάντηση140
   
   
  οι απατεώνες της ΡΑΕ, κάνουν το άσπρο-μαύρο | 25/10/2012 00:47
  Αλήθεια τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ περιλαμβάνουν την γνωστή απάτη του κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Μυτηλιναίο. Και έχουν την αφέλεια να πιστεύουν πως τα 4.5 δις του ευφυούς κ. Μυτηλιναίου θα τα πληρώσουμε εμείς που είτε δεν έχουμε δουλειά, είτε μας αμοίβουν με μισθούς τρόϊκας;
  τρέλλα πουλάνε οι εξυπνάκηδες
  απάντηση102
   
   
  ΕΚΣΥΝΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ | 24/10/2012 22:54
  Με τις νεες τεχνολογιες δεν θα χρειαζεται ενα μεγαλο μερος του προσωπικου οποτε θα υπαρχουν ορια και για χαμηλες τιμες..Ομως κατι τετοιο θαταν πολυ ριζοσπαστικο στα Ελληνικα δεδομενα. Οπως και στον σιδηροδρομο.ΠΑΛΙΑ υπηρχαν στην Σουηδια πολλοισταθμοι με προσωπικο.Τωρα εχουν οι περισσοτεροι κλεισει αφου ολο το δυκτιο παρακολουθειται και ρυθμιζεται ηλεκτρονικα απο την Στοκχολμη ..Εισητηριο κοβει απο μηχανημα η το κλεινεις μεσω ιντερνετ και σου ερχεται στο τηλεφωνο θς ηλεκτρονικο εισητηριο..Αν γινοταν κατι αναλογο και στην Ελλαδα θα απελευθερωνουνταν πορπι απο μισθους για επενδυσεις για μεγαλυτερο εκσυνχρονισμο με ταχυτερα τραινα για παραδειγμα..
  ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟ..
  απάντηση140
   
   
  ποιό κουτί της Πανδώρας, | 24/10/2012 22:49
  χύτρα υπό πίεση πολλών megapascal είναι η ΔΕΗ, άλλη μια τραγική καθυστέρηση. Στη Μ. Βρετανία την ενέργεια την ελέγχουν δύο Γερμανικές (η μεγαλύτερη η ΕΟΝ) μία Γαλλική (EDF), μία Ισπανική, κλπ., μόνο που αυτό έγινε σιγά σιγά σε 30 χρόνια καί έχουν σωστή εποπτεία, εμείς θα αναγκαστούμε να το κάνουμε σε 6 μήνες.
  travel agent
  απάντηση180
   
   
  Δεν πειράζει παιδιά | 24/10/2012 21:54
  το μνημόνιο είναι ευλογία. Ευλογηθείτε λοιπόν και βουλώνετε. Εσείς τους ψηφίζετε άλλωστε οπότε μη μας ζαλίζετε άλλο νοικοκυρούληδες. Πλερώ ρε!
  K.
  απάντηση615
   
   
  οι τζαμπατζηδες? | 24/10/2012 21:33
  πρωτο μετρο πρεπει να ειναι η καταργηση του τζαμπα ρευματος στους υπαλληλους της ΔΕΗ
  s
  απάντηση230
   
-