Η ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, αλλά και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Τουρισμού κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Τask Force) Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στη συνάντηση που είχε διάρκεια σχεδόν δύο ώρες, αναγνωρίστηκε η σημασία του τουρισμού ως κεντρικό στοιχείο στην αναπτυξιακή πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο πλευρές συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία με δύο βασικούς άξονες, την όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με διαμόρφωση στρατηγικής που να εκτείνεται πέρα από την τρέχουσα και στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014 – 2020), καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας με προτεραιότητα θέματα που αφορούν στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά και στην πιστοποίηση της ποιότητας των καταλυμάτων.
Από πλευράς της κυρίας Κεφαλογιάννη ζητήθηκε επίσης η παροχή τεχνογνωσίας στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα και με αιχμή την τουριστική κατοικία, όπως το θεσμικό πλαίσιο αυτής αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Παράλληλα συζητήθηκε η ανάγκη επέκτασης της τουριστικής περιόδου στη χώρα με πιλοτικές παρεμβάσεις σε προορισμούς, καθώς και η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο ιατρικός τουρισμός, ο θαλάσσιος, spa και wellness κ.α.
«Στόχος μας», επισήμανε η κυρία Κεφαλογιάννη, «είναι να αμβλύνουμε την εποχικότητα, που αποτελεί ένα από τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού. Μπορούμε να έχουμε καλές εφαρμογές, ώστε πιλοτικά σε κάποιες περιοχές, να το πετύχουμε, με νέα προϊόντα όπως ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός». Πρόσθεσε επίσης ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Η εκπαίδευση στον τουρισμό, κάτι που θα βοηθήσει τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ζητάμε την τεχνική βοήθεια και πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε τις καλές πρακτικές και την τεχνογνωσία από τις άλλες χώρες».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ΦΠΑ στην εστίαση, η υπουργός τόνισε αυτό είναι «ένα μόνιμο αίτημα του υπουργείου Τουρισμού προκειμένου να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Ο ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί στην εστίαση σε πρώτο χρόνο και σε δεύτερο στο τουριστικό πακέτο. Αλλά αυτό θα γίνει όταν θα το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες».