Αμηχανία και δυσφορία το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο: Ένας μετά τον άλλο, οι αρμόδιοι παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης έπαιρναν το λόγο για να διαψεύσουν τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, ότι «κλείδωσε» ήδη το θέμα της επιμήκυνσης.

«Είναι εικασία, που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω» δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πρόκειται για «χρησμό καφετζούς» πρόσθεσε ο υφυπουργός οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ. Η απόφαση για την επιμήκυνση, πρόσθεσε, θα ληφθεί στη βάση της έκθεσης της τρόικας – και σε τίποτα άλλο. Και αυτή η έκθεση είναι άδηλο πότε ακριβώς θα εκδοθεί.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ίδιας τράπεζας Γιόργκ Άσμουσεν, καθώς και του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Σάιμπερτ.

Επικριτικός τόνος κυριαρχούσε και στο παρασκήνιο. «Από πού εξήγαγε αυτό το συμπέρασμα ο Στουρνάρας;» διερωτόταν έγκυρη πηγή. «Το Βερολίνο, όπως και οι άλλοι εταίροι του, δεν συμφωνήσαν σε κάτι τέτοιο. Το θέμα δεν έχει κλείσει».

Η ίδια πηγή διευκρίνισε, ότι το non paper που απέστειλε ο γερμανός υφυπουργός οικονομικών Τόμας Στέφεν στις 20 Οκτωβρίου στην ελληνική κυβέρνηση, δεν ήταν μονομερής πράξη του Βερολίνου. «Αντανακλά το περιεχόμενο μια γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας» είπε.

Στο έγγραφο αυτό, που φέρει τον τίτλο «ενισχυμένη διακυβέρνηση και μηχανισμοί ελέγχου» απαιτείται σχεδόν τελεσιγραφικά το «παρκάρισμα» της συνολικής ξένης βοήθειας, καθώς και μεγάλου μέρους των φορολογικών εσόδων του ελληνικού κράτους σε «κλειστό λογαριασμό» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή άλλου παρόμοιου υπερεθνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι ξένοι δανειστές. Υπενθυμίζεται, ότι το δεύτερο μνημόνιο προέβλεπε τη δημιουργία παρόμοιου λογαριασμού, στον οποίον θα εισέρρεαν όμως μόνο οι δόσεις της βοήθειας και θα ήταν ανοιγμένος στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο στόχος αυτού του νέου είδος «Treuhand» (σ.σ.: καταπιστευτικής εταιρίας), πρόσθεσε η πηγή, θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών γενικότερα, και των ξένων επενδυτών ειδικότερα προς την Ελλάδα. Κι αυτό επειδή χωρίς μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να ξανασταθεί στα πόδια της οικονομικά και να ξανακάνει βιώσιμο το χρέος της.

Η έκθεση της τρόικας δεν ήταν ποτέ πανάκεια, πρόσθεσε η πηγή. Χωρίς αυτήν είναι όμως αδύνατος ο προσδιορισμός των νέων αναγκών της ελληνικής οικονομίας. Οποιοδήποτε μέτρο, από την επιμήκυνση ως ένα νέο τρίτο πακέτο βοήθειας, μπορεί να στηριχθεί μόνο σε αυτή.

Από την έκθεση θα κριθεί και η κινητοποίηση των πολιτικών μηχανισμών στο Βερολίνο. «Αν η τρόικα αποφανθεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της και ότι σημειώνεται η επιδιωκόμενη πρόοδος στην ελληνική οικονομία, τότε το μόνο που θα χρειαστεί μετά θα είναι η σύγκληση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής για την έγκριση της έκθεσης, η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει και προτάσεις για τροποποιήσεις» είπε η πηγή. «Αν όμως απαιτηθεί μια ουσιαστική αλλαγή του μνημονίου, όπως μέσω μιας επιμήκυνσης, ή ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα. Τότε θα πρέπει να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει γι αυτό». Αυτό είναι όμως πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Τυχόν υπέρμετρη καθυστέρηση πάντως θα έθετε υπό αίρεση την επικύρωση της απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 Νοεμβρίου και τη συνακόλουθη παροχή της δανειακής δόσης των 31,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Βερολίνο πιστεύει πάντως, σύμφωνα με την πηγή, ότι η Αθήνα «αντέχει» και το Δεκέμβριο χωρίς την εκταμίευση της δανειακής δόσης – όπως παρελπίδα άντεξε και τους τελευταίους μήνες.

Μετά όμως, και ιδίως αν πολλοί βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών, πουν «όχι» σε νέες μεγάλες διευκολύνσεις για την Ελλάδα; «Ας μην κάνουμε κι εμείς υποθέσεις» είπε. «Ας ελπίσουμε ότι η έκθεση της τρόικας θα έρθει σύντομα και ότι θα είναι θετική».