Περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων εξασφάλισε σήμερα η Ελλάδα από τους διεθνείς δανειστές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη.

«Σήμερα πετύχαμε επιμήκυνση», δήλωσε, εξηγώντας ότι χωρίς αυτή «θα έπρεπε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το 2014, ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Εάν δεν παίρναμε την επιμήκυνση, σήμερα δεν θα έπρεπε να πάρουμε μόνο 13,5 δισ. μέτρα, αλλά 18,5 δισ. μέτρα».

Η Ελλάδα επιδιώκει να περικόψει το χρέος της μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είπε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

«Το κούρεμα του χρέους γίνεται με δύο τρόπους […] ο πρώτος είναι να μειώσεις την ονομαστική αξία. Αυτό αν το κάνεις μονομερώς δεν πρόκειται κανείς να σου ξαναδανείσει λεφτά», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή.

«Ο δεύτερος τρόπος, που έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα σε όρους καθαρής παρούσης αξίας είναι να μειώσεις το επιτόκιο και να επεκτείνεις τις δόσεις αποπληρωμών. Αυτόν τον τρόπο τον διεκδικούμε σήμερα», πρόσθεσε.

Όπως είπε μετά από ολονύχτιες επαφές προέκυψαν οι εξής βελτιώσεις: το ανώτατο πλαφόν στον μισθό επί του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση για τα πλέον των 16 ετών απασχόλησης αυξάνεται από τα 1.800 ευρώ που ήταν μέχρι χθες, στα 2.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση αυξάνεται από 1-3 μήνες που ζητούσε η τρόικα στους 4 μήνες.

«Όλο το βράδυ μίλαγα με την τρόικα. Έχει ήδη κάνει σημαντικές υποχωρήσεις: δέχτηκε να ανέβει η αποζημίωση στις 2.000 ευρώ και ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης από τους 3 στους 4 μήνες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αργότερα μιλώντας από του βήματος της Βουλής ανέφερε ότι «σε πολύ μεγάλο βαθμό η διαπραγμάτευση έχει περατωθεί». «Προσπαθούμε ακόμα και τώρα να πετύχουμε κάποιες βελτιώσεις», συμπλήρωσε, ενώ σε άλλη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται όλα τα σενάρια «σαν να έχει δοθεί επιμήκυνση».

Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι επισήμως δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.

Την Πέμπτη θα ενημερωθεί το Εuro Working Group «ότι το πακέτο έχει κλείσει», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ενημέρωσε ότι τα μέτρα θα έλθουν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα σε δύο νομοσχέδια με την μορφή του κατεπείγοντος. Αργότερα διευκρίνισε ότι τα μέτρα -εργασιακά, δημοσιονομικά και τα προαπαιτούμενα- θα έλθουν μαζί σε ένα νομοσχέδιο χωρίς ωστόσο να γνωρίζει εάν θα είναι σε ένα και μόνον άρθρο ή περισσότερα, ενώ το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά τον προϋπολογισμό του 2013 στο οποίο θα εγγραφούν οι οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων.

Κατά τον κ. Στουρνάρα η συζήτηση και η ψήφισή τους θα γίνει έως τις 12 Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε συνεννόηση με την ΔΗΜΑΡ είπε ότι «εγώ μίλησα με τον κ. Ν. Μπίστη και ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη». Ενώ σχετικά με το αν θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εκτίμησε: «Δεν νομίζω».

Επιβεβαίωση από CNN και El Pais για την επιμήκυνση

Την είδηση περί εξασφάλιση της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος επιβεβαιώνουν διεθνή μέσα όπως το CNN και η El Pais.

Αντίθετα διακριτικές αποστάσεις από τη δήλωση Στουρνάρα κράτησε ο υπουργός Οικονομικών τηςΓερμανίας Β.Σόιμπλεαπαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω».

«Σε ό,τι αφορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και την γερμανική κυβέρνηση, δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις» πρόσθεσε για να επαναλάβει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας περιμένουν την έκθεση της τρόικας πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος αφήνοντας μόνο τον κ. Στουρνάρα κινήθηκε και ο επικεφαλής τηςΕΚΤ Μάριο Ντράγκιεπισημαίνοντας ότι «η έκθεση της τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Καταλαβαίνω ότι έχει υπάρξει πρόοδος αλλά μένουν άκομη σημεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν και δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από αυτά».

«Δεν μπορώ να σχολιάσω αυτές τις φήμες» περί εξασφάλισης επιμήκυνσης πρόσθεε ο Ντράγκι.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς σήμερα αν έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές απάντησε «προς το παρόν όχι». Σημείωσε ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.