Στη πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο φορολογικό και στο άνοιγμα των αγορών αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε διεθνή συνάντηση με θέμα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, εκτιμώντας ότι πλέον το κλίμα αλλάζει.

Στις θετικές δε ενδείξεις σε ό,τι αφορά την είσοδο ξένων επενδυτών στη χώρα ανέφεραν τη μικρή αύξηση των –πάντως πενιχρών- εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο το σύνθετο φορολογικό σύστημα και η έλλειψη στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις εξακολουθούν να αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια.

Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και ετοιμάζει –εντός του 2012 – σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών, αλλά και τους φορολογικού συστήματος, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών καθηγητής Γεώργιος Μέργος κατά τη διάρκεια διεθνούς συνάντησης εργασίας με θέμα «Σχεδιασµός πολιτικών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων: Οι επιπτώσεις για την οικονοµική ανάπτυξη στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστηµών «Δηµόκριτος».

Ο κ. Μέργος σημείωσε πως, αν εξαιρέσει κανείς τις πληρωμές για καύσιμα, η Ελλάδα θα επιτύχει σύντομα μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα.

Επίσης, πρόσθεσε πως, αντίθετα με την άποψη πολλών ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση θα μια μακρόσυρτη διαδικασία αναιμικής ανάκαμψης, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ανάκαμψη αυτή να είναι ραγδαία, καθώς η οικονομία και το ψυχολογικό κλίμα που την τροφοδοτεί μπορεί να μπουν σε έναν ενάρετο κύκλο.

Σε μια λεπτομερή παρουσίαση των στοιχείων για την ελληνική ανταγωνιστικότητα, ο κ. Μέργος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι δείκτες μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας (leading indicators) για την Ελλάδα αρχίζουν να δείχνουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τοµέα επενδύσεων της United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), κ. Masataka Fujita, αποκάλυψε πως τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει αύριο (Τρίτη) η UNCTAD για την πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων παγκοσμίως, θα δείχνουν μια μικρή αύξηση των –πάντως πενιχρών- εισροών ΑΞΕ στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Η αύξηση αυτή -η οποία είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι για χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία– μπορεί παρ’ όλα αυτά να είναι μια ακόμα μικρή ένδειξη ανάκαμψης.

Ο κ. Fujita, στην παρουσίασή του είπε, πώς σύμφωνα με τα κριτήρια της UNCTAD η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με υψηλές δυνατότητες εισροής ΑΞΕ, αλλά με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα τέτοιων επεδύσεων, κυρίως λόγω έλλειψης παγιωμένης πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Fujita έχει μεγάλες δυνατότητες για προσέλκυση επενδύσεων, αλλά δεν προσελκύει επενδύσεις αποτελεσματικά.

Επίσης ανέφερε ότι δεν αρκεί μόνο η χώρα να προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά και η κυβερνητική πολιτική να βοηθά τις ήδη υπάρχουσες εταιρείες που έχουν επενδύσει στη χώρα να επανεπενδύουν τα κέρδη τους σε αυτή. Γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μεγάλη πρόσθετη αξία.

Όπως ανέφερε, ποσοστό 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων παγκοσμίως αφορούν επανεπενδύσεις γεγονός που δεν παρατηρείται στη χώρα μας.

Στις συνεχείς αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του European Business Ethics Network Αντώνης Γκορτζής, γεγονός που αποτελεί συχνά εμπόδιο στην υλοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η φορολογική νομοθεσία με τις συχνές αλλαγές αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Γκορτζή, αποτρεπτικό παράγοντα στην υλοποίηση επενδύσεων και αποθαρρύνει ξένους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας και να υλοποιήσουν επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Αριστομένης Συγγρός, Πρόεδρος του Invest in Greece εξέφρασε την αισιοδοξία του σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι σε θετικό δρόμο και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα μεγάλο.