Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν καταγράψει μεγάλη πρόοδο εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο Άσμουσεν μιλώντας σε συνέδριο τόνισε πως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες, ωστόσο θα απαιτηθεί χρόνος για να αποτυπωθεί το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στα οικονομικά δεδομένα.

«Η εντύπωση ότι δεν έχει γίνει τίποτα είναι λάθος. Υπάρχει η τάση να βλέπουμε μόνο τις αδυναμίες», είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ο ίδιος προσέθεσε πως σχεδόν όλα τα κράτη ευρώ της ζώνης του ευρώ έχουν ακόμα δουλειά να κάνουν και σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και στη Γερμανία.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν έχει βάλει μπρος μια μηχανή εκτύπωσης, ενώ αναφερόμενος στις γερμανικές ανησυχίες για τον πληθωρισμό εκτίμησε πως σε μέσα επίπεδα στην Ευρωζώνη θα σημειωθεί το 2013 μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2%.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αποσαφήνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, ωστόσο θα κινηθεί στο πλαίσιο της εντολής της.