Συνεχίζεται η σύγχυση γύρω από την τύχη της παροχής υπηρεσιών VDSL στην Ελλάδα. Την Πέμπτη, η ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αποφάσισε εκ νέου την έγκριση των πακέτων VDSL των 30 και 50 Mbps του ΟΤΕ, δίνοντας το «πράσινο φως» στα πρόσθετα στοιχεία που, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, απέστειλε ο οργανισμός.
Ωστόσο, στελέχη του ΟΤΕ υποδέχθηκαν την είδηση με επιφυλακτικότητα και απέφυγαν να τοποθετηθούν, αναμένοντας το πλήρες κείμενο. Παράλληλα, οι εναλλακτικοί πάροχοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου, απειλώντας να επιστρατεύσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν, καθώς αντιδρούν στην απόφαση του ρυθμιστή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ολομέλεια της ΕΕΤΤ «εξέτασε, βάσει νέων στοιχείων, τις υποβληθείσες από τον ΟΤΕ προς έλεγχο προσφορές VDSL λιανικής με ταχύτητες 30 και 50 Mbps». και έκρινε ομόφωνα ότι:
«Δεν δημιουργούν πρακτικές συμπίεσης περιθωρίου κέρδους, όπως προέκυψε μετά από σχετικό έλεγχο (margin squeeze test), παρέχουν τη δυνατότητα στους εναλλακτικούς παρόχους να προσφέρουν αντίστοιχα προϊόντα VDSL» και «συμμορφώνονται με την επιβληθείσα από την ΕΕΤΤ υποχρέωση μείωσης του τέλους παρακράτησης για κλήσεις από σταθερά προς κινητά, ώστε η πρόσφατη μείωση των τελών τερματισμού να μεταφερθεί προς τον τελικό καταναλωτή».
Ωστόσο, η διάθεση της VDSL τελεί υπό την προϋπόθεση της προγενέστερης παροχής από τον ΟΤΕ στη χονδρική της «»πλήρως λειτουργικής»» τεχνικής λύσης παροχής Εικονικά Μερικά Αδεσμοποίητου βρόχου (ΕΜΑ)» στους εναλλακτικούς παρόχους
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης απόφασης μεσολάβησε η αναπροσαρμογή προς τα κάτω του τέλους παρακράτησης για κλήσεις από σταθερά προς κινητά. Πηγές της ΕΕΤΤ αναφέρουν ότι από την ώρα που ο έλεγχος της συμπίεσης περιθωρίου κέρδους και της διαθεσιμότητας της υπηρεσίας στους εναλλακτικούς παρόχους βγήκε θετικός, η ρυθμιστική αρχή δεν είχε λόγο να μην εγκρίνει τη διάθεση της VDSL από τον ΟΤΕ.
Πάντως, στελέχη του οργανισμού υποδέχθηκαν με επιφύλαξη την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν επί της απόφασης του ρυθμιστή, σημειώνοντας ότι, όπως και με την προηγούμενη απόφαση για την VDSL, έτσι και με αυτήν θα περιμένουν την κοινοποίησή της.
Ωστόσο, η υπόθεση της VDSL, που έφτασε μέχρι και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έχει κινητοποιήσει τους εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι αντιδρούν στις αποφάσεις του ρυθμιστή.
Χαρακτηριστικά, κύκλοι της FORTHNET μετέδιδαν την Πέμπτη ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και την επαναφορά στις κανονικές ρυθμιστικές διαδικασίες, ακόμη κι αν αυτό απαιτεί προσφυγή στην Ε.Ε.», σημειώνοντας ότι οι απόψεις της εταιρίας είναι γνωστές στην ΕΕΤΤ.
Παράλληλα, αίτηση θεραπείας κατά της προηγούμενης απόφασης της ΕΕΤΤ κατέθεσε την Πέμπτη η WIND, με την οποία ζητά από την ρυθμιστική αρχή έλεγχο συμπίεσης του περιθωρίου κέρδους στα πακέτα του ΟΤΕ.
Αν και η εταιρία χαρακτηρίζει την απόφαση ως «ένα σημαντικό βήμα για τη λειτουργία δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας», εν τούτοις σημειώνει ότι παρουσιάζει «παραλείψεις που δημιουργούν αβεβαιότητα και εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο δημιουργίας σημαντικών στρεβλώσεων στην αγορά xDSL».
Η WIND μιλά για απουσία στοιχείων για την πραγματική ζήτηση των υπηρεσιών VDSL, που «δικαιολογεί την παράλειψη του ex-ante» (δηλαδή του από τα πριν) ελέγχου. «Εφόσον η ΕΕΤΤ εγκρίνει την προσφορά υπηρεσιών χωρίς να προβεί σε ex-ante (προληπτικό) έλεγχο της εμπορικής συμπεριφοράς» του ΟΤΕ «καταργεί το ρυθμιστικό κεκτημένο στη χώρα μας», καθώς, όπως λέει, δημιουργείται «ένα επικίνδυνο ρυθμιστικό προηγούμενο που μπορεί εν δυνάμει να αλλάξει τους όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά».
Η συγκεκριμένη προσέγγιση, αναφέρει η WIND, «αφενός θέτει ευθέως ζήτημα στρέβλωσης του ανταγωνισμού, αφετέρου δε αποτυγχάνει να εξασφαλίσει ένα περιθώριο υγιούς λειτουργίας της νέας αυτής αγοράς, χωρίς φαινόμενα συμπίεσης περιθωρίου». Σύμφωνα με την WIND, οι προτάσεις της «είναι σε απόλυτη συνάφεια με το κοινοτικό κεκτημένο και εφόσον υιοθετηθούν, ανοίγει ο δρόμος για να πραγματοποιηθούν άμεσα επενδύσεις με όρους απόλυτης διαφάνειας», ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στη VDSL.