Καταδικαστική για τη Google είναι η απόφαση που εξέδωσε η γαλλική Επιτροπή Πληροφορικών και Πολιτικών Ελευθεριών, η οποία ερευνούσε την κατ’ εντολή των αρμόδιων ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για θέματα παραβίασης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλαν οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές στο διαδικτυακό κολοσσό, η Google θα πρέπει να τροποποιήσει την νέα πολιτική απορρήτου που ακολουθεί από τις αρχές του έτους, ώστε να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα.
Συγκεκριμένα, μέσω της επιστολής γίνονται 12 συστάσεις, οι πέντε πρώτες εκ των οποίων επιβάλλουν στην εταιρεία να ενημερώνει τους χρήστες για τις μεθόδους συλλογής των δεδομένων και για το πώς σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα, δίνοντας έμφαση σε στοιχεία θέσης και τραπεζικά δεδομένα.
Επιπλέον η εταιρεία υποχρεούται να ζητά τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών για την ενοποίηση των δεδομένων που συλλέγει.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής απορρήτου για 60 από τις υπηρεσίες της. Οι αλλαγές αυτές έδιναν την δυνατότητα στην εταιρεία να συγκεντρώνει στοιχεία για τους χρήστες δημοφιλών υπηρεσιών της, όπως είναι το Google+, το Gmail ακόμα και το YouTube, χωρίς όμως να παρέχεται στο χρήστη η επιλογή της εξαίρεσης.
Η επιστολή των ρυθμιστικών αρχών ανέφερε ότι «ο συνδυασμός προσωπικών δεδομένων σε τόσο μεγάλη κλίμακα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ιδιωτική ζωή των χρηστών» και ως εκ τούτου η Google θα πρέπει να τροποποιήσει την πολιτική της.
Τη συμφωνία υπέγραψαν 24 από τις 27 εθνικές ρυθμιστικές αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και η Κροατία και το Λιχτενστάιν. Η ίδια η Google αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της γαλλικής εποπτικής αρχής.