Δραματική προειδοποίηση σχετικά με την αναγκαιότητα της άμεσης καταβολής της δόσης απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας από την Βουλή, δηλώνοντας ότι «θέλουμε άμεσα τη δόση, διαφορετικά θα πεθάνουμε από ασφυξία»! Μάλιστα προέτρεψε τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων να ανοίξουν τα κινητά τους για να διαβάσουν την είδηση ότι η Ισπανία θέλει να μπει στην Μηχανισμό Στήριξης. «Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που διεκδικούμε εμείς τα ζητάνε και άλλοι», υπογράμμισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι χωρίς την επιμήκυνση για να γίνει βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να επιτευχθεί το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, κάτι που όπως είπε «θα απαιτούσε σήμερα μέτρα ύψους 18 δισ. ευρώ». «Τώρα περιορίζονται σε 13,5 δισ. ευρώ και αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως πρέπει δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και για μελλοντικά μέτρα. Ανέφερε, εξάλλου, ότι από τα πακέτα στήριξης που διασφάλισε η Ελλάδα συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, απομένουν 90 δισ. ευρώ. «Τα χρήματα αυτά φθάνουν αν βέβαια τα πράγματα εξελιχθούν θετικά, διότι αν δεν εξελιχθούν δεν φτάνει τίποτα», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Με την μορφή του επείγοντος

Εν τω μεταξύ, με τη διαδικασία του επείγοντος θα κυρωθεί από την Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου σε συγκεκριμένες ΔΕΚΟ. Το αίτημα αυτό υπέβαλλε ο υπουργός Οικονομικών επικαλούμενος τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε: ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του ν. 3631/2008 (Α΄6) το οποίο προβλέπει ότι επί ανωνύμων εταιριών εθνικής στρατηγικής σημασίας που έχουν ή είχαν μονοπωλιακό χαρακτήρα, και ιδίως όταν πρόκειται για εταιρίες που έχουν στην κυριότητά τους ή εκμεταλλεύονται ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση από άλλο μέτοχο εκτός του Ελληνικού Δημοσίου ή από συνδεδεμένες με αυτόν επιχειρήσεις ή από μετόχους που δρουν από κοινού με εναρμονισμένο τρόπο δικαιωμάτων ψήφου από 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και άνω, προϋποθέτει την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων του ν. 3049/2002.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να συρρικνωθούν οι διαδικασίες μέχρις εξαφανίσεως». «Έχετε συρρικνώσει τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές λειτουργίες μέχρις καταργήσεως. Έχετε κάνει κανόνα τις κατεπείγουσες διαδικασίες. Δεν το δεχόμαστε, είναι απαράδεκτο», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης αφορά στη «μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με όρους ξεπουλήματος».

Εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κ. Μαρκόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί «να τα περάσει όλα μέσα από χαραμάδες», όπως είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση «δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση με δική της ευθύνη και δική της αδυναμία».

Αποστάσεις ΔΗΜΑΡ

«Η συζήτηση πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι βιαστική και να ακούσουμε και τους φορείς», τόνισε από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία προειδοποίησε για την αρνητική στάση του κόμματός της όσον αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούμε την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου», το οποίο, όπως είπε, «αφαιρεί προστιθέμενη αξία, ακόμη και αν έχουμε την διαβεβαίωση του κ. Στουρνάρα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα γίνουν με άκριτο τρόπο».

Κάθετα αντίθετος εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος ο οποίος διαφώνησε με την διαδικασία του επείγοντος λέγοντας ότι η σύντμηση χρόνου που ζήτησε και έλαβε ο κ. Στουρνάρας δεν δικαιολογείται.