Oι υποχρεώσεις της κυπριακής κυβέρνησης έως το τέλος του 2012 δεν είναι μόνο ο 13ος μισθός, αλλά περιλαμβάνουν πολλά άλλα έξοδα και εξόφληση βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων που στο σύνολό τους ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας», αναφέρει ο υπουργός, «μπορεί να μην είναι ευτυχής να υπογράψει ένα Μνημόνιο που θα μειώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων, ταυτόχρονα όμως έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης που επωμίζεται το κράτος κυρίως λόγω της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν μπαίνει θέμα μη υπογραφής».

Ο Κύπριος υπουργός δηλώνει πως εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ τρόικας και κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τον καθορισμό του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σημειώνει, μάλιστα, πως μέχρι σήμερα καμία πλευρά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της στην άλλη.

Ο κ. Σιαρλή είναι σαφής ότι μόνο ένα Μνημόνιο θα υπογραφεί, αυστηρό ως προς τις ανάγκες της Κύπρου, ακόμα κι αν δεν χρειαστεί τα ποσά που θα υπολογιστούν.

Επίσης αναφέρει πως αυτό που επιδιώκει η τρόικα είναι ένα πακέτο, που έως το τέλος της περιόδου του προγράμματος θα αποδίδει 975 εκατ. ευρώ ετησίως ή γύρω στο 5,5% του ΑΕΠ.

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «υπάρχουν περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο, αυξήσεις στις φορολογίες και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» και σημειώνει ότι κάποιες διαφοροποιήσεις πιθανώς να γίνουν μετά τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά «ο στόχος δεν αλλοιώνεται, γιατί χωρίς την επίτευξη των στόχων δεν μπορεί να υπάρξει δάνειο».