Τέλος στα αυτοκόλλητα σήματα που τοποθετούνταν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων για να υποδηλώσουν ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας βάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το ετήσιο κόστος αυτής της διαδικασίας που άγγιζε συνολικά τα 15 εκατ. ευρώ.
Πλέον 5.000.000 κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα πληρώνουν στις τράπεζες είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε μέσω e-banking και με την απόδειξη που θα λαμβάνουν θα δικαιολογούν στα αστυνομικά όργανα την πληρωμή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
Μάλιστα εφέτος το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί και σε μία ακόμη καινοτομία. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν θα στείλει τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας στο σύνολο των ιδιοκτητών οχημάτων αλλά μόνο σε όσους δεν είναι διαπιστευμένοι χρήστες του συστήματος TAXISnet. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 3 εκατομμύρια χρήστες του ηλεκτρονικού συστήματος της ΓΓΠΣ θα μπουν με τους κωδικούς τους και θα τυπώσουν το ειδοποιητήριο ώστε στη συνέχεια να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και να μπορούν να κινούν τα οχήματά τους χωρίς πρόβλημα.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι, ενώ για τον υπολογισμό των τεκμηρίων το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει υπόψη την παλαιότητα, στην περίπτωση των τελών κυκλοφορίας, είτε ένα όχημα είναι πενταετίας είτε είναι 20ετίας, θα επιβαρυνθεί ακριβώς με τα ίδια τέλη κυκλοφορίας.
Σε όσους δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα στείλει τους φακέλους όπως κάθε χρόνο και οι πολίτες θα πρέπει στη συνέχεια ως τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν πληρώσει στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ το ποσό που τους αναλογεί.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αποστολή των σημειωμάτων θα ξεκινήσει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ώστε εφέτος να μην ξεπεράσει η συνολική διαδικασία πληρωμής των τελών την εμπρόθεσμη ημερομηνία.
Αλλωστε και πέρυσι για την εξυπηρέτηση των πολιτών που για κάποιον λόγο δεν έλαβαν την ειδοποίηση αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο ειδοποιητήρια προς εκτύπωση από τους ενδιαφερομένους.
Εφέτος οι εκτυπώσεις αυτές θα αντικαταστήσουν τις αντίστοιχες έντυπες ειδοποιήσεις και θα χρησιμοποιηθούν στα τραπεζικά ιδρύματα, στα ΕΛΤΑ, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στις ΔΟΥ κατά περίπτωση για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η ταλαιπωρία και ο συνωστισμός στις ΔΟΥ, όπου είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται αποκλειστικά όσοι δεν είχαν ειδοποίηση.
Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν στην οθόνη του υπολογιστή τους και να εκτυπώσουν τις συγκεκριμένες ειδοποιήσεις που τους αφορούν.
Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη υπηρεσία γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας στη διεύθυνση www.gsis.gr.
Ο νέος τρόπος
  • Καταργείται το αυτοκόλλητο σήμα.
  • Για να αποδείξει κάποιος ότι έχει πληρώσει το σήμα θα έχει στο αυτοκίνητό του την απόδειξη πληρωμής.
  • Το σήμα θα πληρωθεί από τις αρχές Νοεμβρίου ως τέλη Δεκεμβρίου 2012 στις τράπεζες, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω του Διαδικτύου.
  • Οσοι ιδιοκτήτες ΙΧ ή επαγγελματικών οχημάτων έχουν κωδικούς πρόσβασης στην υπηρεσία TaxisNet (www.gsis.gr) θα τυπώσουν μόνοι τους το ειδοποιητήριο.
  • Σε όσους δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης θα σταλεί το ειδοποιητήριο ταχυδρομικά.
  • Οσοι δεν πληρώσουν ως τα τέλη Δεκεμβρίου θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο ίσο με την αξία των τελών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ