Το καμπανάκι του κινδύνου για τις συνέπειες της λιτότητας χτύπησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΙLΟ) στο πλαίσιο της κοινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στο Τόκιο.

Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γκάι Ράιντερ ο οποίος πρόκειται να μιλήσει αύριο στη συνέλευση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία καλεί τις κυβερνήσεις «να κάνουν παύση στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούν» προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανέργων.

Συντασσόμενος με τις αναθεωρημένες απόψεις περί δημοσιονομικής περιστολής τις οποίες εξέφρασε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ράιντερ επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί «περισσότερος χρόνος στα κράτη» για τη μείωση των ελλειμμάτων «Στην παρούσα συγκυρία είναι επιτακτική η ανάγκη να επανεξεταστούν τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα δημοσιονομικού εξορθολογισμού» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών «περισσότεροι από 75 εκατ. άνεργοι -από το σύνολο των 200 εκατ. που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας- ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των νέων κάτω των 25 ετών». Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στην κατηγορία των 900 εκατ. «νεόπτωχων» οι οποίοι αν και ανήκουν στους «τυχερούς» που εργάζονται «βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς αμείβονται με λιγότερα από δύο δολάρια τη μέρα».

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και εφόσον δεν αναθεωρηθεί η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική ο αριθμός των ανέργων θα παρουσιάσει αυξητική τάση ξεπερνώντας τα 206 εκατ. στον πλανήτη μέχρι το 2016.