«Oι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις απώλειες και να αποφύγουν πάση θυσία την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης αλλά όσο πιο μικρή χώρα είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές βλέπουν ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να επιλύσει ένα πρόβλημα, που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ και έτσι χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ανάπτυξη».

Αυτά δήλωσε στο περιοδικό Europolitique,από τη Σεούλ της Ν Κορέας όπου συμμετείχε σε μία συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης στο πλαίσιο του World KnowledgeForum ο τέως πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν. Όπως αναφέρει το Europolitique ο Στρος Καν επικρίνει τους Ευρωπαίους για το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα μέρα που επιβάλλονταν. «Από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να κερδίζουμε χρόνο προκειμένου να αποφύγουμε την πρόσκρουση στον τοίχο,αλλά δεν επιλύουμε τίποτα. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο» δήλωσε στην Europolitique.

Eπίσης ο Στρος Καν προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών για τη μείωση των spreads. «Δεν μπορούμε να έχουμε μία νομισματική ένωση με τόσο διαφορετικά επιτόκια δανεισμού. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συνεισφέρουν στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Διακυβεύεται ή ίδια η επιβίωση της ευρωζώνης» σημείωσε.

Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ για την περίοδο2007-2011 χαιρετίζει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αλλά προβλέπει ότι η δράση του δεν θα είναι θαυματουργή.