Ανένδοτος εμφανίστηκε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας όσον αφορά τις οφειλές των πιστωτικών ιδρυμάτων προς το κράτος ύψους 550 εκατ. ευρώ ως έσοδο από την καταβολή τόκων επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει βάσει της ρύθμισης Αλογοσκούφη του 2008.

Μάλιστα το ποσόν αυτό σχεδόν ισοδυναμεί με τη νέα «μαύρη τρύπα» ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχει ανακύψει στις συναντήσεις της τρόϊκας με το οικονομικό επιτελείο, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν να καλυφθεί είτε με νέα έκτακτη εισφορά είτε με την περικοπή από φέτος των δώρων των εν ενεργεία υπαλλήλων του Δημοσίου και των συνταξιούχων.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής «το Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012 που εμπεριέχει το ποσό αυτό ως έσοδο» και τόνισε: «Το δίκαιο και η πολιτική ηθική επιβάλλει να συμμετάσχουμε όλοι στα βάρη της κρίσης».

Μάλιστα επικαλέστηκε και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υποχρέωση των τραπεζών να καταβάλλουν σταθερή απόδοση των μερισμάτων επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το κράτος, ενώ δήλωσε ότι ο νόμος Αλογοσκούφη του 2008 «είναι σε εφαρμογή». Μέσω αυτού υπήρξε ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο του χρηματο-οικονομικού πακέτου στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ εκ των οποίων έλαβαν σε ρευστό 5 δισ. ευρώ και έπρεπε να αποδώσουν ως μέρισμα για τις προνομιούχες μετοχές το 10% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κάτι που μόνο την πρώτη χρονιά το έπραξαν, επικαλούμενες ότι η ετήσια απόδοση προβλεπόταν μόνο αν οι τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη.

Από εκεί και πέρα, όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση του κ. Σταϊκούρα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Ευ. Διαμαντόπουλο και Ευ. Τσακαλώτο, μόνον η Πανελλήνια Τράπεζα κατέβαλλε στο Δημόσιο για την χρήση του 2011 την προμήθεια του 10% για τις προνομιούχες μετοχές, ύψους 2,8 εκ. ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε στις 18.7.2012.