Κατά 40% μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Εναν χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ),τονίζει ότι:
§H απώλεια τζίρου ξεπέρασε το 40%.
§4.000 καταστήματα έκλεισαν και 30.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν.
§Η φοροδιαφυγή εκτινάχθηκε στα ύψη και κυριάρχησε η ανασφάλιστη εργασία.
§Τα έσοδα του Κράτους σε ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν σημαντικά.
Και επισημαίνουν ότι: «Αρμόδια στελέχη και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δημοσίως αναγνωρίσει ότι η αύξηση του ΦΠΑστην εστίαση ήταν λάθος.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προεκλογικά για μείωση του συντελεστή στο 9%. Με μεγάλη αγωνία για το μέλλον του Κλάδου μας περιμένουμε την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%».
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ξανά, ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όλες οι τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, με παρόμοια ή αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα, συνεχίζουν να έχουν ΦΠΑ από 5.5% – 10% γιατί οι κυβερνήσεις τους έχουν αντιληφθεί ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης και για τις ίδιες τις χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος)