Οι κινέζικες εταιρείες τηλεπικοινωνιών Huawei και ZTE αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποκλειστούν από την αμερικάνικη αγορά αναφέρει προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη Δευτέρα.
Η Επιτροπή, έπειτα από έρευνα διάρκειας έντεκα μηνών, συνιστά στις αμερικανικές επιχειρήσεις την αποφυγή εξαγορών και συγχωνεύσεων με τις δύο εταιρείες καθώς οι δεσμοί τους με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κίνας εγείρουν υποψίες για πιθανή κατασκοπεία.
Η Huawei και η ZTE ανήκουν στους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δικτύωσης παγκοσμίως και η παραγωγική τους δραστηριότητα περιλαμβάνει, από κινητά τηλέφωνα και ακουστικά μέχρι δρομολογητές (router). Στο παρελθόν είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που ήθελαν τη Huawei να βοηθάει την κινεζική κυβέρνηση στη συλλογή πληροφοριών για ξένες χώρες και επιχειρήσεις. Στις αρχές του έτους μάλιστα, μαζί με τη ZTE, αντιμετώπισε κατηγορίες ότι ένα τμήμα του εξοπλισμού της είχε κωδικοποιηθεί με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να αναμεταδίδει ευαίσθητες πληροφορίες στην Κίνα. Ανώτερα στελέχη της εταιρείας ωστόσο απέρριψαν αυτούς τους ισχυρισμούς ενώπιον των ομοσπονδιακών Αρχών.
Στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι «η Κίνα έχει τα μέσα, το κίνητρο και την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών για κακόβουλους σκοπούς». Η απάντηση της αντίπαλης πλευράς ήταν άμεση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τις ΗΠΑ να «αποβάλλουν τις προκαταλήψεις» υποστηρίζοντας ότι «οι κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν αναπτύξει τη διεθνή τους επιχειρηματικότητά με βάση τις αρχές της οικονομίας της αγοράς». Ο εκπρόσωπος τύπου της Huawei χαρακτήρισε της κατηγορίες αβάσιμες λέγοντας ότι αγνοούν την τεχνική και εμπορική πραγματικότητα. Τέλος, η ZTE σε ανακοίνωσή της δήλωσε δεν θα πρέπει να αποτελεί το επίκεντρο αυτής της έρευνας, τη στιγμή που αποκλείονται μεγαλύτερες δυτικές επιχειρήσεις.