Ευρεία επιχείρηση διασταύρωσης στοιχείων ώστε να εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός των αμειβόμενων από το Δημόσιο φυσικών προσώπων και κυρίως εκείνων οι οποίοι αποφεύγουν να δηλώσουν τα εν λόγω εισοδήματα, ξεκινά η κυβέρνηση όπως προκύπτει από κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη.

Σύμφωνα με την απόφαση ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 θα πρέπει να απογραφούν οι εξής κατηγορίες φυσικών προσώπων που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο:
-Τα μέλη της Κυβέρνησης και οι υφυπουργοί, καθώς και οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς.
– Το προσωπικό της Βουλής και οι Ειδικοί και Επιστημονικοί Συνεργάτες των Βουλευτών.
-Τα φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με οποιουδήποτε τύπου σύμβαση έμμισθης εντολής, μίσθωσης έργου ή
παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.
-Τα φυσικά πρόσωπα που δεν αποτελούν τακτικό ή έκτακτο προσωπικό των φορέων αλλά λαμβάνουν αποδοχές ή αμοιβές μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.
Με βάση την ίδια απόφαση ως το τέλος του έτους θα πρέπει ακόμη να απογραφούν:
-Τα φυσικά πρόσωπα που μισθοδοτούνται ή αμείβονται με πάσης φύσεως αμοιβή και συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση ή σύμβαση εργασίας ή έργου με τους φορείς
του ευρύτερου δημόσιου τομέα που υπάγονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν.2190/1994 (ΦΕΚ 28/Α).
Τα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά τα εν λόγω πρόσωπα είναι:
Ονομα, Επώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Ονομα Πατέρα, Φύλο, Ημερομηνία Γέννησης, Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου, Φορέας Απασχόλησης, Εργασιακή Σχέση, Ημερομηνία Πρόσληψης, Συνολικός Χρόνος Υπηρεσίας, Μισθολογικά Στοιχεία.
Με την ίδια απόφαση καλείται η Ενιαία Αρχή Πληρωμής να πραγματοποιήσει «διασταύρωση των στοιχείων που
υποβάλλονται από τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας με τη βάση δεδομένων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου. Για το σκοπό αυτό μπορεί να συνεργαστεί με τρίτους φορείς για την παροχή στοιχείων (ιδιαιτέρως δε με το μητρώο φορολογουμένων
TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αλλά ενδεικτικά και με μητρώα ασφαλιστικών φορέων) για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης»

«Κατά τη διάρκεια της διασταύρωσης», καταλήγει η απόφαση, «όταν εντοπίζονται αμειβόμενοι που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν με το μητρώο φορολογουμένων ΤΑΧΙS, θα ενημερώνονται οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας ώστε να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για να επικαιροποιηθούν τα τυχόν λανθασμένα στοιχεία, είτε της Ηλεκτρονικής Αναλυτικής Μισθοδοτικής Κατάστασης, είτε του μητρώου φορολογουμένων TAXIS. Όταν εντοπίζονται αμειβόμενοι που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου ή έχουν ελλιπή στοιχεία, θα ενημερώνονται οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας ώστε να ενημερώνουν με τη σειρά τους, τους
πιστοποιημένους προϊσταμένους μονάδων Διοικητικού Προσωπικού για την απογραφή του αμειβόμενου ή την συμπλήρωση των στοιχείων του».
Για τους αμειβόμενους από το Δημόσιο που δεν θα απογραφούν θα υπάρξει διακοπή στην καταβολή των αποδοχών τους.