Το κλείσιμο 200.000 ανέλεγκτων υποθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και ελέγχους εξπρές επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για έναν τύπο περαίωσης, αφού και σε αυτή την περίπτωση δίνεται συγχωροχάρτι, αλλά με τη διαφορά ότι μεσολαβεί ένας υποτυπώδης έλεγχος.

Η διαδικασία θα είναι απλή και θα δίνεται κίνητρο σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.

Από αυτή τη διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει ακόμη και 2,5 δισ. ευρώ.

Εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων αναφέρουν ότι από τη διαδικασία αυτή μπορούν να εισπραχθούν περίπου 1 δισ. ευρώ από μεγάλες επιχειρήσεις, επιπλέον 1 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και περίπου
600 εκατ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα.

Το ελεγκτικό σχέδιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια στα πρότυπα αυτών που χρησιμοποιούν οι ορκωτοί ελεγκτές για να εκδώσουν φορολογικό πιστοποιητικό.

Θα συνοδεύεται με κίνητρα που θα προβλέπουν μειωμένες προσαυξήσεις φόρων και περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση της οφειλής, οι οποίες μπορεί να εκτείνονται ακόμη και σε ορίζοντα τριών ετών (36 δόσεις).

Προκειμένου μάλιστα να πολλαπλασιαστούν τα αποτελέσματα των ελέγχων εξπρές, το υπουργείο θα ανακοινώσει εντός των ημερών ότι υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους και αφορούν τις χρήσεις από το 2000 έως και το 2003 παραμένουν ανοιχτές για έλεγχο για έναν ακόμη χρόνο.