από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Το σχέδιο για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Η λίστα με τους 250 φορείς αποτέλεσε το δέλεαρ προς την τρόικα ώστε να μετριάσει τις απαιτήσεις της για άμεση απομάκρυνση 15.000 εργαζομένων
Το σχέδιο για τις απολύσεις στο Δημόσιο
Δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Με το νομοσχέδιο που ήλθε προς ψήφιση στη Βουλή πολλοί από όσους εργάζονται σε οργανισμούς του δημοσίου που θα καταργηθούν θα χάσουν τη δουλειά τους
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η «λίστα» που περιείχε περίπου 250 φορείς του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, την οποία έχει στα χέρια του ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης και προτίθεται να τη φέρει ως το τέλος του έτους στη Βουλή, αποτέλεσε το δέλεαρ προς την τρόικα ώστε να μετριάσει τις απαιτήσεις της για άμεση απόλυση 15.000 εργαζομένων στο Δημόσιο. Οι 20.000 εργαζόμενοι που εργάζονται στους υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση φορείς, όπως και οι 5.256 εργαζόμενοι των  21 φορέων που ήδη καταργούνται ή συγχωνεύονται με το νομοσχέδιο που ήλθε προς ψήφιση στη Βουλή, θα είναι μεταξύ των υπαλλήλων που θα χάσουν τη δουλειά τους.
 Πρώτοι μεταξύ αυτών θα είναι οι εργαζόμενοι των οργανισμών που καταργούνται, οπότε συνακόλουθα θα πάψουν να υφίστανται και οι οργανικές τους θέσεις.
Η «λίστα» με τους 250 οργανισμούς περιλαμβάνει φορείς που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θόδωρο Πάγκαλο (υπηρεσίες που είχαν προταθεί από μελέτη ιδιωτικής εταιρείας την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση), αλλά και νομικά πρόσωπα που έχουν περιληφθεί στους νόμους για τις συγχωνεύσεις (3895/2010 και 4002/2011) για τους οποίους όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες.
Κυρίως όμως είναι οι οργανισμοί που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των περίπου 1.200 φορέων που έχει στην κατοχή της η ομάδα εργασίας που συστήθηκε γι' αυτόν τον σκοπό στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τον κ. Αντώνη Μανιτάκη, η οποία προχώρησε στην αξιολόγηση των φορέων του Δημοσίου με κριτήρια: κατά πόσο εξυπηρετούν τους πολίτες, επιτελούν περιττές ή και άχρηστες αρμοδιότητες και η αποστολή για την οποία συστήθηκαν, όπως είναι η απορρόφηση κοινοτικών προγραμμάτων που πλέον δεν υφίστανται.
Η κυβέρνηση, όπως κατέδειξε και η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη την περασμένη Τρίτη, αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες της κατάργησης ή της συγχώνευσης των φορέων του Δημοσίου ως «απάντηση» στην τρόικα η οποία πιέζει για απολύσεις.
Το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι δύο υπουργοί προβλέπει ότι το προσωπικό των υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση φορέων του Δημοσίου θα έχει δύο επιλογές:
Η πρώτη αφορά τους εργαζομένους στους υπό συγχώνευση κυρίως φορείς οι οποίοι θα κληθούν να μετακινηθούν υποχρεωτικά σε κενές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των οργανισμών που θα εξακολουθήσουν να υφίστανται. Οι εργαζόμενοι που δεν θα αποδέχονται τη νέα τους θέση αυτόματα θα απολύονται. Επισημαίνεται ότι η κατηγορία αυτή των εργαζομένων δεν καλύπτεται από τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει το Σύνταγμα, καθώς είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Δεν συγκαταλέγονται δηλαδή στο τακτικό προσωπικό του Δημοσίου.
Η δεύτερη που αφορά κυρίως τους εργαζομένους των υπό κατάργηση οργανισμών προβλέπει ότι οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει να τοποθετηθούν σε οργανικές θέσεις του δημόσιου τομέα οι οποίες θα πρέπει να (επανα)συσταθούν για αυτόν τον σκοπό. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε επανασύσταση οργανικών θέσεων με δεδομένο ότι οι κενές οργανικές θέσεις έχουν ήδη καταργηθεί. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι αυτοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, όπως προβλέπει ο υφιστάμενος Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, με την καταβολή για ένα έτος του 75% των αποδοχών τους. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, θα απολύονται.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διατείνονται μάλιστα ότι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου δεν είναι ανάγκη να αναληφθεί καμία νομοθετική πρωτοβουλία, αφού η διαθεσιμότητα για ένα έτος με την καταβολή του 75% των αποδοχών των εργαζομένων προβλέπεται από τον Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων. Παρά ταύτα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μια δυσμενής εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε περίπτωση συγχωνεύσεων και καταργήσεων το μισό διοικητικό προσωπικό έπρεπε να τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο με αμοιβή το 60% του μισθού του και κατόπιν να απολυθεί.
Τυχόν μετατάξεις στον στενό δημόσιο τομέα θα προσμετρούνται ως νέες προσλήψεις  από την τρόικα και θα εντάσσονται στην αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων (1 προς 5).  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιμένει στις απολύσεις στο Δημόσιο η τρόικα, αντιστέκεται ο Μανιτάκης  
 
 
σχόλια (26)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αξιολόγηση των "απολυμένων" της "ιδιωτικής" Ολυμπιακής! | 11/10/2012 10:33
  Να γίνει αξιολόγηση! Ξεκινώντας από τους "απολυμένους" της Ολυμπιακής που φυτεύθηκαν στο δημόσιο χωρίς εξετάσεις και ΠΡΟΣΟΝΤΑ" . Με ποιό προγραμματισμό έγινε αυτό? Ποιας ιδιωτικής εταιρείας οι πραγματικά απολυμμένοι τοποθετούνται στο δημόσιο χωρίς εξετάσεις? Πόσοι συμβασιούχοι έχον προσληφθεί τα τελευταία 8-10 χρόνια? Με ποιά προσόντα? Με τι μισθό? Γιατί δεν αναφέρεται κανείς στην Εθνική Σχολή δημόσιας διοίκησης και τους αποφοίτους της? Στα 55 χρόνια του ο άνθρωπος είναι παραγωγικός και έμπειρος, με ποιά λογική εκδιώκεται από τη δουλειά του? Πόσων ετών είναι οι πολιτικοί της χώρας που δε σκέφτονται επί τέλους να αποσυρθούν οικειοθελώς?? Παντού προχειρότητα, ακόμη, δυστυχώς!
  Μαρία Κοσμά
  απάντηση31
   
   
  Πριν σπαταλησετε το χρονο σας | 09/10/2012 00:57
  Πριν σπαταλησετε το χρονο σας για να απαντησετε εδω μεσα σκεφτητε οτι μπορει να συνομιλητε με τον Αδωνι , τον Κασιδιαρη και τον καθε πικραμενο παλαβο
  AZ
  απάντηση21
   
   
   
  Ερχεται η σειρά σας | 08/10/2012 14:48
  Τον άλλο μήνα που θα κοπούν τα δωράκια σας και τα αφεντικά σας θα κάνουν πάρτυ στη Μύκονο, εσείς να λέτε ότι φταίνε οι Δ.Υ Τότε θα γελάω κι εγώ Κατά τα άλλα η φοροκλοπή που κάνατε επί 30 χρόνια δεν έφταιγε, ούτε η αγάπη που περιβάλλετε όλα αυτά τα χρόνια τα κρατικοδίκαια αφεντικά σας, γιατί σας πούλαγαν φούμαρα ότι ο ιδιωτικός τομέας δουλεύει Οταν κατέρευσε ο δημόσιος έγιναν απολύσεις διότι είσαστε Δ.Υ. και μάλιστα ακριβοπληρωμένοι, γιατί η εταιριούλα ζούσε απ το Δημόσιο Πόσοι από εσάς συμμετείχατε σε στημένους διαγωνισμούς του Δημοσίου? Πόσοι από εσάς κάνατε κλήρωση πριν το διαγωνισμό και πήρατε το 6% δώρο για το αφεντικούλη σας και την κάνατε? Σιωπή λοιπόν λαμόγια και φοροφυγάδες. Σιωπή
  καλό μεσημέρι
  απάντηση1718
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΤΕΛΕΙΑ | 08/10/2012 14:24
  ΝΙΩΘΩ ΥΠΕΡΟΧΑ ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΣΚΟΥΖΕΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΑΤΕ Δ.Υ. ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΑΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΘΑΣΑΣΤΕ. ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΒΑΛΑΤΕ ΜΥΑΛΟ, ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΕΙΡΑ. ΜΕΤΑ ΚΛΑΨΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ, ΘΑ ΓΕΛΑΝΕ ΑΛΛΟΙ, ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔ. ΤΟΜΕΑ. ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΓΙΟΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΕΣ.
  agarinos
  απάντηση1319
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τόσο μένος.... | 08/10/2012 13:59
  ...ανθρώπου προς άνθρωπο είναι ντροπή! Όλα τα σχόλια που διαβάζω στο άρθρο αυτό (και σε άλλα του ΒΗΜΑΤΟΣ) είναι γεμάτα μίσος και κακεντρέχεια, είναι χαμηλού ψυχικού επιπέδου. Έχουν καταφέρει όλοι αυτοί που μας έφτασαν στο ναδίρ του βιοτικού επιπέδου να μας κάνουν να τρωγόμαστε σαν τα λυσσασμένα σκυλιά που τους πέταξες ένα κομμάτι ψωμί. Οι γενικεύσεις είναι λάθος. Και η κλοπή και η τεμπελιά είναι χαρακτηριστικά που δεν περιορίζονται σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα... Απογοητεύομαι που διαβάζω όλη αυτή την κακία, αλλά δεν θα έπρεπε: εδώ είναι η χώρα του "να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα", η χώρα του εαυτούλη. Κρίμα...
  Προς τι το μίσος
  απάντηση175
   
   
  Στα σπίτια τους | 08/10/2012 13:54
  Απολύσεις εδώ και τώρα για τους τεμπέληδες που βολεύτηκαν από το παράθυρο σε οργανισμούς και αλλού. Να μείνουν μόνο με αξιολόγηση και καθημερινό έλεγχο για το τι παράγουν και πόσες ώρες δουλεύουν. Τέρμα πια οι κοπρίτες, δεν μπορώ να πληρώνω άλλο φόρους για να συντηρούνται και να λαδώνονται.
  Αρχαίος
  απάντηση215
   
   
  SCHETIKA ATHRO SAS | 08/10/2012 12:10
  KYRIE NIKOLAKOPOULE MPORITE APO TORA NA PITE SE AFTOUS TOUS DHMOSIOUS YPALLILOUS SYN PERIPOU ALOUS 100.000 MECHRI TO 2015 "EONIA TOUS OI MNIMI".ASTOUS NA SKOUZOUN KALO EINE NA BGALOUN NAFTIKA FYLLADIA OPOS EVGALA EGO KAI MPARKARISA.KAI EGO MPOROUSA NA MAZEPSO 50 PSIFOUS SE KAPIO EXYPNAKIA BOULEFTI KAI NA HMOUN D.Y KAI OCHI NAFTIKOS,POU ETREME H KARDIA MOU KATHE CHRONO KAI META APO KATHE MPARKO EAN ME XANAPERNE H NAYTILIAKI ETERIA PALI .
  nionios me nionio
  απάντηση135
   
   
  Μα Γιατί Τα παιδιά? | 08/10/2012 09:43
  Τι φταίνε? Μια χαρά πληρώνονται απο τούς δούλους του ιδιωτικού τομέα. Γιατί τέτοιο μίσος... Επειδή 1.200.000 άνθρωποι από τον ιδιωτικό τομέα έχουν χάσει τις δουλειές τους και από αυτούς κανένας? Επειδή και άνεργος να είσαι πάλι σου βάζουν φόρους για να πληρώνονται αυτοί? Για συνέλθετε λίγο που σηκώσατε κεφάλι... Ο ιδιωτικός δούλος θα είναι πάντα δούλος και το δημόσιο ρεμάλι θα είναι πάντα ρεμάλι. Αυτός είναι ο νόμος της δημοκρατικής ΝεοΕλλάδας.
  Δημοσιοκηφηνοκυνηγός
  απάντηση5618
   
   
  Οι Εξαφανισμένοι του δημοσιου | 08/10/2012 09:19
  Συμφωνα με το πρωτο θεμα ειδήσεων ολων των τηλεοπτικων σταθων στις 7.04.2012 (ανατρεξτε στο site του καθε σταθμου οπου υπάρχουν ολα ) οι εξαφανισμενοι υπάλληλοι του δημοσιου ειναι 80.000 -με τα βυσματικά μισθολόγια και τα επιδόματα αορατου ανθρωπου το κοστος ξεπερνά το 1,5 δις ετησίως Αυτο για τα λαμογια. Φαντασου αυτους που ειναι μονιμως σε λευκη απεργία ή τα 2500 ατομα με δικογραφια για χρηματισμό ή απάτη και υπεξαιρέσεις. Υπενθυμιζω τους 1000 υπάλληλους καταχραστες των ικα πατησιων και καλλιθεας Στην δεκαετια στοιχισαν 15 δις ή 7 φορες Siemens Ακομα ειναι εν υπηρεσία
  l.eg
  απάντηση487
   
   
  ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ? | 07/10/2012 23:25
  Το πιο σύντομο ανέκδοτο. ΣΧΕΔΙΟ στην Ελλάδα , δεν είμαστε καλά μου φαίνεται.
  AKHS MOMOLO
  απάντηση333
   
   
   
  «Αντικειμενικές» προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ | 07/10/2012 22:03
  Για να μη ξεχνάμε, στο 70% με 80% των περιπτώσεων διορισμού μέσω ΑΣΕΠ (σε υπουργεία, δήμους, εταιρίες δημοσίου με εξαίρεση τους γραπτούς διαγωνισμούς) οι προκηρύξεις είχαν ως προαπαιτούμενο την εξειδικευμένη εμπειρία όπου λέγοντας εξειδικευμένη εμπειρία εννοούσαν όλους όσους είχαν προσληφθεί σε εξάμηνες, οχτάμηνες, δωδεκάμηνες συμβάσεις με ρουσφετολογικά και μόνο κριτήρια. Η προσαύξηση μορίων ήταν τέτοια όπου δεν είχε καμία ελπίδα όποιος δεν είχε τέτοια εμπειρία. Με άλλα λόγια διορίζονταν όλα αυτά τα χρόνια οι κομματικοί στρατοί με προκηρύξεις όπου ήταν κομμένες και ραμμένες για τα άτομα που ήταν συμβασιούχοι σε όλους τους φορείς του δημοσίου. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
  Χρήστος
  απάντηση569
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Τακτικό προσωπικο | 07/10/2012 21:40
  Επιτέλους όσοι γράφουν άρθρα θα πρέπει να ξέρουν τα στοιχειώδη: τακτικό προσωπικο θεωρείται κάποιος είτε ειναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος είτε με συμβ. Αορίστου χρόνου. Δηλ θα ΑΠΟΛΥΘΟΎΝ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ που μπορει να μπήκαν με ΑΣΕΠ στους καταργουμενους οργανισμουσ και στο υπόλοιπο δημόσιο να παραμείνουν οι κηφηνες και τα κομματικά κοπροσκυλα? ή θα σωθούν Αυτοί που δασκαλεμενοι, ΠΉΡΑΝ μεταταξεις απο τους απειλουμενους οργανισμούς-ξέρετε τα κομματικά κοπροσκυλα- και θα ΑΠΟΛΥΘΟΎΝ οι άτυχοι? ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ για τους κομπλεξικους: Όταν καταργείται οργανική θέση ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ ΕΊΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΌΝΙΜΟΣ ΕΊΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΎΜΒΑΣΗ ΑΟΡΊΣΤΟΥ......
  cia
  απάντηση292
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Όβερ | 07/10/2012 20:59
  Ξέρουν οτι το παιχνίδι τελείωσε και τα παιδιά τους φεύγουν έξω. Οι ίδιοι θα ξαμολυθούν με φρέσκια επιδερμίδα και λυσσασμένα θα φάνε ως συνταξιούχοι με εξευτελιστικές οικονομικές απαιτήσεις οτι απέμεινε στον ιδιωτικό τομέα. Η κτηνωδία στην πολιτισμένη της εκδοχή γράφεται εδώ στην Ελλάδα με Χρυσά γράμματα
  God loves caviar
  απάντηση3710
   
   
   
  Η ΛΥΣΗ | 07/10/2012 19:46
  Στίς επόμενες εκλογές ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ του ιδιωτικού τομέα, οι ανεργοί του, και οι συνταξιούχοι του, ΨΗΦΟ δαγκωτό ΜΟΝΟ σε κόμματα ποι θα πούν ξεκάθαρα ΕΔΩ και τωρα ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ! Η κοροιδία πρέπει κάποτε να τελειώσει!
  Π.Τ
  απάντηση12751
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Να μπουν στο ενιαίο μισθολόγιο | 07/10/2012 19:37
  Αυτοί που δούλευαν στους οργανισμούς έκαναν όλοι από δύο τρεις μεζονέτες ο καθένας. Δεν έχουν ανάγκη έκαναν την καβάντσα τους. Θα θέλουν να δουλέψουν με μισθούς ενιαίου μισθολογίου άραγε ή θα γεμίσει νέους διευθυντές το δημόσιο?
  qq
  απάντηση798
   
   
  Έτσι και... | 07/10/2012 10:35
  ...σώσουν τα βύσματα που προσλάμβαναν τόσα χρόνια από το παράθυρο, για να διώξουν μετά ανθρώπους που μπήκαν μέσω ΑΣΕΠ ή άλλες εξίσου αδιάβλητες, αν όχι ακόμα πιο απαιτητικές εξετάσεις, θα γίνει χαμός. Μιλάμε για σχέδιο του τύπου "βάλε τώρα τους δικούς μας στο στενό δημόσιο και μετά διώξε τους άλλους ως υπεράριθμους". Τέλος: ΙΔΑΧ εκτός ΑΣΕΠ-> επιλογή μόνο μεταξύ αυτών, απόλυση όσων λέτε ότι χρειάζεται να απολυθούν.
  Μπουχτισμένος
  απάντηση1024
   
   
  πολυ αργα | 07/10/2012 09:21
  ....Οι μεταρρυθμισεις γίνονται πολύ αργά,μπορούν να υπολογιστούν οι ζημιές απο τη αδράνεια για να φρικάρουμε...Βέβαια πως θα γίνουν όταν οι ΔΥ είναι πίω απο τις κόκκινες γραμμές.Επί τέλους να δούμε και λίγο όλους τους άλλους Έλληνες...ειδικά το 1,5 εκατ ανέργους .
  panagiotis kumas
  απάντηση7417