Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Δημοσίου στη σύμβασή του με τον ΟΠΑΠ περιελήφθησαν επιπλέον διατάξεις προκειμένου να ασκείται από το κράτος συμπληρωματική αυστηρή εποπτεία στη λειτουργία του οργανισμού και για αυτό το σκοπό ορίστηκε τριμελής Επιτροπή Ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η αυστηρή κρατική εποπτεία δικαιολογεί το μονοπώλιο ακόμη και αν ο φορέας που διαχειρίζεται τα παιχνίδια είναι μια ιδιωτική επιχείριση.
Ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου με απόφαση του υπουργού Οικονομικών διορίστηκαν ο κ. Διονύσης Φιλιππόπουλος, δικηγόρος, ο κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, δικηγόρος και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και ο κ. Κωνσταντίνος Μαγουλάς καθηγητής του ΕΜΠ. Αργότερα, η Επιτροπή θα διορίζεται από την ΕΕΕΠ που είναι και η ανώτατη ρυθμιστική αρχή για τα τυχερά παιχνίδια. Το κόστος λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου καλύπτεται από τον ΟΠΑΠ.
Η τριμελής Επιτροπή Ελέγχου θα παρίσταται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ όταν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιέχονται θέματα που αφορούν α) στην εισαγωγή νέων ή τροποποιήσεων των υφιστάμενων μέτρων για την εμπορία και τη διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων, β) στις συμβάσεις του ΟΠΑΠ με τους πράκτορές της και γ) στις συμβάσεις και εν γένει αποφάσεις που αφορούν στην εμπορική επικοινωνία.
Σε περίπτωση διαφωνίας της Επιτροπής Ελέγχου με την προτεινόμενη εισήγηση, ο ΟΠΑΠ οφείλει να απόσχει από τη λήψη της απόφασης επ’ αυτής. Η διαφωνία της Επιτροπής διατυπώνεται εγγράφως και απευθύνεται προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ κοινοποιούμενη στην ΕΕΕΠ