Το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, στο οποίο επιμένει η τρόικα, υπήρξε το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη και του υπουργού Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα.

Επισήμως, πάντως, ο κ. Στουρνάρας, αμέσως μετά τη συνάντηση, είπε ότι «δεν συζητήθηκαν οι απολύσεις προσωπικού». Ο υπουργός Οικονομικών έκανε γνωστό ότι κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν «οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη διοικητική μεταρρύθμιση». Στο τραπέζι όπως παραδέχθηκε τέθηκαν οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών και εκτίμησε ότι η εξοικονόμηση από τη μείωση των δαπανών δεν θα είναι πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Το θέμα των απολύσεων προσωπικού στο Δημόσιο πάντως εξελίσσεται σε μείζον, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντιδρά έντονα στην απαίτηση της τρόικας να τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του έτους 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Ο κ. Μανιτάκης θεωρεί το μέτρο αυτό «αμφίβολης πολιτικής αποτελεσματικότητας», εκτιμά ότι θα προκαλέσει «κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση» και «θα τινάξει τον αέρα κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια».
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μάλιστα πέταξε κατά κάποιο τρόπο και το γάντι στην τρόικα. Την ώρα που οι εκπρόσωποί της είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά το μεσημέρι της Δευτέρας, έδινε προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σειράς δημοσίων φορέων, το προσωπικό των οποίων μετατάσσεται υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και δεν απολύεται, αν και δεν προστατεύεται από το Σύνταγμα, καθώς υπηρετεί με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Επίσπευση συγχωνεύσεων-καταργήσεων οργανισμών για χάρη της τρόϊκας

Γεγονός είναι πάντως ότι το προσωπικό το οποίο μετατίθεται από τους εν λόγω φορείς που καταργούνται είναι πολύ μικρό. Ετσι, δεν είναι βέβαιον ότι θα έχει την ίδια αντιμετώπιση και το προσωπικό που θα πλεονάζει από την κατάργηση ή την συγχώνευση ως το τέλος του έτους ακόμη 250 οργανισμών του Δημοσίου.
Στη συνάντηση των κ.κ. Μανιτάκη – Στουρνάρα αποφασίσθηκε να επισπευστεί η διαδικασία των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων των οργανισμών, έτσι ώστε να δωθεί ένα μήνυμα προς την τρόϊκα για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.
Σε αυτή την περίπτωση το προσωπικό που πλεονάζει από την κατάργηση των οργανικών θέσεων, από τους φορείς δηλαδή που καταργούνται, θα πρέπει να (επα)τοποθετηθεί σε οργανικές θέσεις άλλων φορέων που θα συσταθούν γι΄αυτό το λόγο. Σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος δεν αποδεχθεί την τοποθέτησή του, τότε αυτομάτως απολύεται.
Αν δεν συσταθούν νέες οργανικές θέσεις, τότε το προσωπικό σύμφωνα με τον ισχύοντα Δημοσιουπαλληλικό Κώδικα τίθεται για ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα και μετά την παρέλευσή του απολύεται. Αυτό θα είναι και το σχέδιο το οποίο θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει αποδεκτό από την τρόϊκα, κάτι όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Οι δύο υπουργοί πάντως προκειμένου να «χρυσώσουν το χάπι» των εκπροσώπων των δανειστών μας αποφάσισαν να επιταχύνουν.