Στη κρίση του Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες, δηλαδή της ομάδας των εμπειρογνώμων των 17 κρατών της Ευρωζώνης που θα προετοιμάσουν την ατζέντα του κρίσιμου Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου θα θέσει την Πέμπτη η ελληνική πλευρά το σχέδιο εξοικονόμησης των 13,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013 -2014.

Την παρουσίαση του προγράμματος θα κάνει ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος θα συνοδεύεται από την κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, την Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup Working Group θα μετάσχουν και οι επικεφαλής της τρόικα κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μόρς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν επί των μέτρων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν οι πρώτες εκτιμήσεις από την έκθεση της τρόικας.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογή, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και το επίμονο αίτημα του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κλειδώσει η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και η απόφαση για διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Προς το σκοπό αυτό θα διαβεβαιώσει ότι άμεσα θα κλείσει το πακέτο των μέτρων και θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, πριν το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Στο Eurogroup Working Group θα συζητηθεί και η διαφοροποίηση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας αναφορικά με τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών απευθείας από τον ESM.

Οι τρεις χώρες διαχωρίζουν σαφώς τις τυχόν μελλοντικές ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, από τα προβλήματα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, που σημειώνουν πως πρέπει να παραμείνουν υπό την ευθύνη των κυβερνήσεών τους και θέλουν οι χώρες που τελούν ήδη σε πρόγραμμα να εξαιρεθούν από τη δυνατότητα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών τους απευθείας από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης.