Προτάσεις για την προσέλκυση στην Ελλάδα επενδύσεων καταθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα.

Μεταξύ αυτών, οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, η σύσταση υπηρεσίας για την ανάπτυξη, την οποία θα στελεχώνουν Ευρωπαίοι και Έλληνες, καθώς και η παροχή φοροαπαλλαγών για κάθε ξένη επιχείρηση που θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και θα προσλάβει Έλληνες. Ο Μ.Σουλτς, προφανώς αναγνωρίζοντας και ο ίδιος την αίσθηση που θα δημιουργήσουν οι προτάσεις του, καταλήγει: «Πρέπει να δοκιμάσουμε ασυνήθιστα μέτρα, γιατί επικρατεί μια ασυνήθιστη κατάσταση».

Ειδικότερα, μιλώντας στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα Wiener Ζeitung, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισημαίνει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δεχτούν ότι δεν υπάρχει επαρκής εμπιστοσύνη στις κρατικές δομές της χώρας από τους υποψήφιους επενδυτές και προτείνει τη σύσταση μιας υπηρεσίας για την ανάπτυξη, την οποία θα στελεχώνουν Ευρωπαίοι και Έλληνες.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα πρέπει να τεθεί υπό επίβλεψη, ο ίδιος σημειώνει ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κατοχική δύναμη, αλλά για στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μέλος είναι η Ελλάδα.

Επιπλέον, ο Μ.Σουλτς τονίζει ότι ακόμη κι αν ικανοποιηθούν κάποιοι όροι, είναι απαραίτητα τα κίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αναφέρει, δε, ότι αν για παράδειγμα κάποιος επενδύσει στην ηλιακή ενέργεια, τον τουρισμό ή τις υποδομές και προσλάβει Έλληνες νέους που είναι άνεργοι, τότε θα πρέπει να απολαμβάνει κάποιας επιδότησης ή φορολογικής ελάφρυνσης για την επένδυσή του.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται εκ νέου στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοκιμάζονται ασυνήθιστα μέτρα, γιατί επικρατεί μια ασυνήθιστη κατάσταση.