Να μην υιοθετήσει υπερβολικά μέτρα λιτότητας προειδοποίησε την πορτογαλική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Πέμπτη. Παράλληλα συμβούλευσε την κυβέρνηση της χώρας να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει την παραγωγικότητα.

Αν γίνονται μόνον περικοπές στον προϋπολογισμό, «η οικονομία δεν θα επιβιώσει», δήλωσε ο Αμπέμπε Σελασιέ, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας του ΔΝΤ που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λισαβόνα.

Σημειώνεται ότι, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, Το ΔΝΤ είναι, μαζί με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέλος της τρόικας η οποία εκτιμά τις επιδόσεις της Πορτογαλίας σε σχέση με το ύψους 78 δισ.ευρώ πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Η τρόικα, η οποία ολοκλήρωσε την Τρίτη την πέμπτη επίσκεψή της, συνέστησε να χαλαρώσουν οι στόχοι της Πορτογαλίας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της.

Θα επιτραπεί φέτος στη Λισαβόνα ένα έλλειμμα 5% επί του ΑΕΠ της και 4,5% για το 2013, ενώ προηγουμένως είχαν συμφωνηθεί όρια 4,5% και 3% αντιστοίχως.

Η Πορτογαλία θα πρέπει στη συνέχεια να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,5% το 2014, αν η σύσταση εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το συμβούλιο του ΔΝΤ.

Οι στόχοι χαλάρωσαν ώστε να αποφευχθεί μια «υπερβολική ένταση» στην οικονομία, δήλωσε ο Σελασιέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πούμπλικο».

Ο ίδιος αρνήθηκε πως η τρόικα πίεσε την Πορτογαλία να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και να αυξήσει αυτές των εργαζομένων, αν και χαρακτήρισε το μέτρο «λογικό».

Το μέτρο, το οποίο ισοδυναμεί με μισθολογική μείωση για τους εργαζομένους, δέχθηκε εκτεταμένες επικρίσεις στην Πορτογαλία όταν ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Η επίλυση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας μειώνοντας απλώς τους μισθούς δεν θα φέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο Σελασιέ.

Εκτός από τη μείωση των δαπανών, «είναι επίτακτική ανάγκη να έχουμε επίσης μεταρρυθμίσεις που να βελτιώνουν την παραγωγικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Η Πορτογαλία ήταν από τους πιο υπάκουους μαθητές της ΕΕ και του ΔΝΤ, που της χορήγησαν το 2011 στήριξη ύψους 78 δισεκ. ευρώ. Η Λισαβόνα έχει μειώσει τις δαπάνες ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι της είχαν ζητήσει οι δύο θεσμοί.

Οι πολιτικές λιτότητας, σε συνδυασμό με την ύφεση και την ανεργία που υπερβαίνει το 15%, βυθίζουν στη φτώχεια ολοένα και περισσότερους Πορτογάλους.