Ο κ. Δρολάπας ερωτά:
«Βρήκα ένα επιβατικό αυτοκίνητο τετραετίας (πρώτη κυκλοφορία 2008) 3.200 κ.εκ. Αν το αγοράσω μισό-μισό με συνεργάτη μου, ο καθένας μας θα πληρώνει το μισό τεκμήριο;».
Απάντηση: Αν υπάρχει συγκυριότητα σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιμερίζεται κατά τον λόγο των ιδανικών μεριδίων καθενός συγκυρίου.

Υποβολή αποδείξεων δαπανών
Ο κ. Κωνσταντίνος Βούτσας ερωτά:
«Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να επιστραφεί το ποσό της επιβάρυνσης 10% από το έλλειμμα στις αποδείξεις δαπανών της εφετινής φορολογικής δήλωσης που υποβλήθηκε μέσω Taxisnet εμπρόθεσμα. Παρελήφθη και το εκκαθαριστικό από τη ΓΓΠΣ. Ενώ είχα πληθώρα αποδείξεων, εν τούτοις δήλωσα μόνον 15.000 ευρώ διότι παρανόησα την οδηγία του φορολογικού οδηγού που επί λέξει αναγράφει «το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν έχει οριστεί σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος ως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ». Πουθενά δεν επεξηγεί ότι αυτό πρέπει να υπολογισθεί για τον καθένα σύζυγο ξεχωριστά. Ετσι έχοντας εγώ προσωπικό φορολογούμενο εισόδημα άνω των 60.000 και η σύζυγος 22.000 ευρώ θεώρησα ότι μόνον το ατομικό μου εισόδημα αποτελεί και το ανώτατο πλαφόν που πρέπει να καλυφθεί με αποδείξεις και γι’ αυτό ανέγραψα στον κωδικό 049 μόνον 15.000 ευρώ. Με τον τρόπο δε που επιμερίζονται οι αποδείξεις από τη ΓΓΠΣ και στους δύο συζύγους, βγήκαμε ελλειμματικοί και οι δύο σύζυγοι.
Ημουν τραπεζοϋπάλληλος επί 33 χρόνια, και τρία χρόνια συνταξιούχος (από το 2009). Εχω 4 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Η σύζυγός μου είναι καθηγήτρια φιλόλογος επί 27 χρόνια στη μέση εκπαίδευση και ποτέ δεν παρανοήσαμε ένα θέμα που το νομίζαμε τόσο απλό. Συμβουλευθήκαμε για πολλά άλλα θέματα της εφετινής μας φορολογικής δήλωσης φορολογικό τοπικό γραφείο, μα αυτό το θέμα των αποδείξεων δαπανών δεν το θίξαμε, καθώς θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχουν πεδία παρανόησης. Εννοείται ότι είμαστε ειλικρινείς φορολογούμενοι επί 36 χρόνια και η κοινή λογική λέει ότι μια εξαμελής οικογένεια με δύο ΕΙΧ αυτοκίνητα έχει πολύ περισσότερες δαπάνες από τις 15.000 ευρώ και επίσης πολλές από τις αποδείξεις είναι και ονομαστικές επιπλέον ή έχουν περάσει από λογαριασμούς πιστωτικών καρτών.
Μπορεί να γίνει κάτι ούτως ώστε να πληρώσουμε μόνον τον κανονικό φόρο εισοδήματος (που είτε με το πρόστιμο λόγω αποδείξεων είτε χωρίς αυτό εφέτος είναι υπέρογκος). Ή να καταβάλουμε μεν το σύνολο της οφειλής αλλά με κάποιον τρόπο να μας επιστραφεί το ποσό του προστίμου;».
Απάντηση: Δυστυχώς δεν σας δίνεται η δυνατότητα να διορθώσετε το λάθος σας, με την υποβολή ανακλητικής – διορθωτικής δήλωσης, διότι στη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 9 του ΚΦΕ ορίζεται ότι οι αποδείξεις δαπανών λαμβάνονται υπόψη εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Μείωση φόρου λόγω αναπηρίας
Ο κ. Παντελής Παπαγεωργίου ερωτά:
«Κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2012 (εφετινή) ηλεκτρονικώς – Internet – στον κωδικό 001 σημείωσα (διέγραψα) τη λέξη ΝΑΙ ως δικαιούμενος αφορολογήτου ποσού 2.000 ευρώ λόγω αναπηρίας 67% και πάνω, όπως έκανα και τα προηγούμενα χρόνια, από το 1997, με τελευταία ανανέωση της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής την 17.5.2011 με ισχύ ως και το 2013.
Στο εκκαθαριστικό σημείωμα (ΕΕΣΦΠ) που έλαβα πρόσφατα στον Πίνακα Δ Ανάλυση εισοδημάτων, εκπτώσεων κτλ. και στο πεδίο 4 Εκπτώσεις – Μειώσεις δεν αναφέρεται το ποσό των 2.000 ευρώ της αναπηρίας αλλά μόνο μια μικρή πολιτιστική χορηγία και στη στήλη Γ1 Εκκαθάριση ΦΕ, τρίτη σειρά Εκπτώσεις εισοδήματος – Απαλλασσόμενα επίσης δεν αναφέρεται το ποσό της αναπηρίας (δηλαδή το φορολογητέο εισόδημα είναι μειωμένο μόνο με το ποσό της πολιτιστικής χορηγίας).
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου απαντήσετε από τη φιλόξενη στήλη «Φορολογικές απορίες» της έγκριτης εφημερίδας μας «Το Βήμα» αν ισχύει η απαλλαγή των 2.000 ευρώ λόγω αναπηρίας ή συμβαίνει κάτι άλλο. Είμαι συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα και ηλικίας πάνω από 65 ετών».
Απάντηση: Ως και το οικονομικό έτος 2011 οι φορολογούμενοι με αναπηρία 67% και πάνω, οι τυφλοί, οι νεφροπαθείς, τα θύματα πολέμου, οι ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες καθώς και κάποιες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων είχαν μια έκπτωση από το συνολικό τους εισόδημα 2.400 ευρώ. Από το οικονομικό έτος 2012 η έκπτωση αυτή καταργήθηκε. Ορίστηκε ότι για τις πιο πάνω κατηγορίες φορολογουμένων το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ. Συνεπώς η φορολογική ελάφρυνσή σας έχει χορηγηθεί μέσω της κλίμακας φόρου, η οποία δεν είναι εμφανής.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
Ο κ. Θεόδωρος Σκαρπάς ερωτά:
«Θα ήθελα να με ενημερώσετε αν και σε ποιον κωδικό μπορώ να δηλώσω το προϊόν της εξαγοράς των παρακάτω:
1. Εξαγορά συμβολαίου ζωής της ALICO συνομολογηθέν προ 25ετίας.
Συνολικά καταβληθείσα αξία (από ετήσιες εισφορές) 10.500 ευρώ
ΠΥΜΑ 1.132 ευρώ
Συνολική αξία 11.633 ευρώ
2. Εξαγορά διαφόρων συμβολαίων ζωής της EFG Eurolife συνομολογηθέντων προ 5ετίας τουλάχιστον.
Σύνολο αξιών (από ετήσιες εισφορές) 9.212 ευρώ
Συσσωρευμένα μερίσματα 376 ευρώ
Συνολική αξία 9.588 ευρώ
3. Εξαγορά αμοιβαίου κεφαλαίου της EFG συνομολογηθέν προ 5ετίας.
Καταβληθείσα άπαξ αξία 5.500 ευρώ
Υπεραξία 1.130 ευρώ
Συνολική αξία 6.630 ευρώ
Με ενδιαφέρει κυρίως το αρχικά καταβληθέν ποσό, προκειμένου να καλύψω ενδεχόμενα τεκμήρια. Αν μπορούν να δηλωθούν, αποτελούν εισόδημα για εισφορά αλληλεγγύης;».
Απάντηση:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομίας.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της πιο πάνω παραγράφου, εξαιρούνται και δεν προσμετρούνται:
  • Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλά, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%.
  • Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.
  • Η παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ταμεία πρόνοιας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους ασφαλισμένους και στις οικογένειές τους, το εφάπαξ βοήθημα που παρέχεται σε δημοσίους υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό, λόγω εθελουσίας εξόδου από την υπηρεσία με παραίτηση, καθώς και τα εφάπαξ βοηθήματα που χορηγούνται με τους νόμους 4153/1961, 103/1975, 303/1976 και τον ΑΝ 513/1968.
Ακόμη, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής της ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικό εισόδημα.
2. Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι αν αναγράψετε στη φορολογική σας δήλωση τα χρηματικά ποσά που αναφέρετε στην επιστολή σας αυτά θα υπαχθούν στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Δήλωση εισοδήματος από κατοίκους αλλοδαπής
Ο κ. Αντώνιος Δαμανάκης ερωτά:
«Ελληνας μισθωτός σε Γαλλία του οποίου το εισόδημα έχει φορολογηθεί στη Γαλλία και είναι υποχρεωμένος να υποβάλει φορολογική δήλωση και στην Ελλάδα λόγω ενοικίου που εισπράττει. Ερώτημα: Το εισόδημα που έχει αποκτήσει και έχει φορολογηθεί στη Γαλλία υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης αν δηλωθεί στην Ελλάδα;».
Απάντηση: Αν είστε μόνιμος κάτοικος Γαλλίας δεν έχετε υποχρέωση να δηλώσετε στην Ελλάδα το εισόδημα που αποκτάτε στη Γαλλία. Αν το δηλώσετε, το εισόδημα αυτό θα υπαχθεί στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ