Το ενδεχόμενο πλήρους διάλυσης της Ευρωζώνης θα κόστιζε στη Γερμανία μέχρι και το 10% του ΑΕΠ της, επισημαίνει ο Λαρς Φελντ, ένας από τους πέντε «σοφούς οικονομολόγους» (της ομάδας συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης), λέγοντας επίσης πως ακόμη και μόνο η ελληνική έξοδος θα είχε σημαντικό κόστος.

Ο Φελντ αναγνωρίζει πως η ΕΚΤ είναι ο μοναδικός ευρωπαϊκός θεσμός που μπορεί να δράσει άμεσα για την καταπολέμηση της κρίσης, αλλά απορρίπτει την «απεριόριστη αγορά ομολόγων» από τη Φρανκφούρτη λέγοντας πως αυτό δεν θα ενέπιπτε στην εντολή της. Ωστόσο, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ.

Μιλώντας σε εκδήλωση της λέσχης οικονομικών συντακτών (ICFW) στη Φρανκφούρτη, ο Φελντ υποστήριξε πως οι επιπτώσεις διάλυσης της νομισματικής ένωσης θα ήταν τέτοιας έκτασης που μπροστά τους θα ωχριούσε η κρίση του 2008. Εξαιτίας του κύματος χρεοκοπιών μικρών και μεσαίων γερμανικών επιχειρήσεων, υποστήριξε, η γερμανική οικονομία θα έβλεπε να εξανεμίζεται μεταξύ του 7% και του 10% του ΑΕΠ της.

Ακόμη και μόνο η έξοδος η Ελλάδας από το ευρώ, συνέχιζε, θα ήταν συνδεδεμένη με σημαντικό ρίσκο ντόμινο: «Όποιος νομίζει ότι τότε θα περνούσαν όλα, κάνει λάθος» είπε.

Όσον αφορά τις κινήσεις της ΕΚΤ, ο Φελντ ανέφερε πως «η ΕΚΤ δεν μπορεί να βγάλει το «μπαζούκα», δεν έχει τέτοια εντολή». Η Κεντρική Τράπεζα, υποστήριξε, δεν μπορεί να καταλήξει δανειστής έσχατης ανάγκης στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα την στιγμή που δεν μπορεί να επιβάλλει όρους ως αντάλλαγμα για την στήριξή της.

Ωστόσο, υποστήριξε, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η ΕΚΤ θα μπορούσε να συμμετέχει με τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί. Με αυτό τον τρόπο, υποστήριξε ο Φελντ, η Κεντρική Τράπεζα θα καθιστούσε επίσης σαφές πως δεν είχε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή».