Το κράτος πρόνοιας δεν είναι δωρεάν. Με αυτό το δόγμα η κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο καθιστά πλέον υποχρεωτική την εργασία για κοινωφελείς σκοπούς για όσους λαμβάνουν το επίδομα «κοινωνικής επανένταξης».

Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση ύψους 92 ευρώ (μηνιαίως) η οποία παρέχεται σε ανέργους που δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας είτε λόγω λήξης της περιόδου επιδότησης είτε επειδή δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια. Ωστόσο ακόμα και αυτό το γλίσχρο βοήθημα δεν δίνεται καθολικά αλλά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πέντρο Μότα Σοάρες το συγκεκριμένο επίδομα θα επαναξιολογηθεί -όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά το κεντροδεξιό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών PSD- με τη λογική ότι «τα επιδόματα αποτελούν δικαίωμα που επισύρει υποχρεώσεις».
Οι 340.000 Πορτογάλοι που δικαιούνται το επίδομα θα υποχρεούνται στο εξής «να ασκούν κοινωφελείς εργασίες, όπως ο καθαρισμός δημοσίων χώρων πρασίνου, η επισκευή δημοσίων κτηρίων και η συμμετοχή σε πολιτιστικού ή αθλητικού χαρακτήρα δραστηριότητες».

Οσοι αρνούνται τη συμμετοχή τους σε αυτές τις εργασίες θα στερούνται αυτομάτως το επίδομα, σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός. Σημειώνεται ότι η πορτογαλική κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει το ύψος εισοδημάτων αλλά και τον αριθμό των δικαιούχων κοινωνικών παροχών στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που έχει επιβληθεί από την τρόικα των δανειστών.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς το τελευταίο έτος αγγίζοντας ήδη το επίπεδο ρεκόρ για τη χώρα 15%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης η ύφεση αναμένεται δριμύτερη φέτος με το ρυθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ να ανέρχεται στο 3%.